Új ország érkezik az Európai Unióba, kopogtattak Szijjártó Péternél

2024.10.15. 21:01
Jelenleg nagyon világos elképzelésekkel, nagyon erős akarattal haladunk az úton – közölte kedden az albán delegációt vezető Edi Rama miniszterelnök. Albánia megtette Luxemburgban az első komoly lépést az Európai Unióhoz vezető úton.

Albánia kedden Luxemburgban megnyitotta az Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló tárgyalások első fejezeteit. A balkáni ország – amely 2014-ben kapta meg a tagjelölti státuszt – 2022 júliusában tartotta első csatlakozási konferenciáját az EU-val. Ugyanakkor most az első fázisok megnyitása jelentős előrelépést jelent a csatlakozásban.

A keddi tárgyalások célja az volt, hogy felmérjék, Albánia megfelel-e az uniós kritériumoknak, többek között olyan szakpolitikai területeken, mint a demokratikus intézmények működése, az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok, valamint a gazdasági kritériumok, a közbeszerzés és a pénzügyi ellenőrzés is átesnek.

Jelenleg nagyon világos elképzelésekkel, nagyon erős akarattal haladunk az úton. Nincs kétségünk afelől, hogy el fogjuk érni, amit el kell érnünk, vagyis azt, hogy Albánia 2030-ra az Európai Unióban legyen

– írta az albán delegációt vezető Edi Rama miniszterelnök az X-en közzétett bejegyzésében. A Politico arra is kitért, az uniós delegáció, amelyet a magyar EU-elnökség nevében Szijjártó Péter külügyminiszter vezetett, szintén „fontos mérföldkőnek” nevezte a konferenciát. Azonban hosszú út áll még Albánia előtt, a csatlakozási tárgyalások évtizedekig is eltarthatnak.

A szomszédos ország, Montenegró jóval előrébb jár a folyamatban, és 12 évvel ezelőtt nyitották meg az első fejezetet, a 33-ból még 30-at le kell zárniuk. Most ideiglenes referenciaértéket határoztak meg Albániának – különösen a jogállamisági fejezetek tekintetében –, amelyeket teljesíteni kell, mielőtt a csoportos tárgyalási folyamat következő lépései megtörténhetnek.