Tovább nőtt az észak-koreai hadsereg létszáma

2024.10.16. 09:25
Mintegy 1,4 millióan jelentkeztek az észak-koreai hadseregbe, valamint dróntámadással vádolták Szöult. Kedden ismét fokozódott a helyzet a két ország között azzal, hogy Észak felrobbantotta a két állam közti utakat. Emellett a szemétszállító léggömbök küldése is tovább zajlik Északról.

Az észak-koreai állami média szerdán közölte, hogy mintegy 1,4 millió fiatal jelentkezett kizárólag a héten a hadseregbe, és Szöult vádolta egy provokatív dróntámadással, amely a „háború szélére sodorta” őket − írta meg a Reuters.

A fiatalok – akik az állami média szerint aláírták, hogy készek belépni vagy visszatérni a hadseregbe – eltökéltek, hogy a forradalom fegyverével harcoljanak az ellenség megsemmisítésének „szent háborújában” − áll a KCNA jelentésében. Az észak-koreai média szerint az elmúlt évben 800 ezren jelentkeztek önként a hadseregbe, hogy harcolhassanak az Egyesült Államok ellen.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) adatai szerint Észak-Koreának 1,28 millió aktív katonája és mintegy 600 ezer tartalékosa van. Mellettük további 5,7 millió Vörös Gárda-tag volt, de sok egység nem rendelkezik fegyverrel.

A helyzet ismét fokozódik a Koreai-félsziget két állama között, kedden ugyanis Észak-Korea felrobbantotta a két ország közti utakat, melyet válaszlépésnek szánt a dél-koreai hadgyakorlatokra és az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben.

A két ország között több mint hetven éve nincs béke

A két Korea gyakorlatilag még mindig háborúban áll egymással, miután az 1950 és 1953 között vívott háborújuk fegyverszünettel, nem békeszerződéssel zárult.

Észak-Korea azzal is vádolta Szöult, hogy drónokat küldött a fővárosa fölé, ezért május vége óta szemétszállító léggömbökkel bombázza a délieket. Phenjan azt állította, hogy ezek csak válaszlépések a déliek által küldött, propaganda-szórólapokat szállító léggömbökre.

„Ha kitör a háború, a Koreai Köztársaságot letörlik a térképről. Mivel háborút akar, hajlandóak vagyunk véget vetni a létezésének” − áll a KCNA jelentésében. A dél-koreai védelmi minisztérium válaszul vasárnap figyelmeztetett: „ha Észak-Korea kárt okoz népünk biztonságában, az a nap az észak-koreai rezsim végét jelenti” − írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.