Irán bekérette a magyar nagykövetet a háború miatt

2024.10.16. 10:05
Az iráni külügyminisztérium kedden behívta Magyarország nagykövetét, hogy tiltakozzon a Teherán elleni új európai uniós szankciók ellen, és tagadta azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországba – jelentette az iráni állami média.

Az Európai Unió hétfőn megállapodott abban, hogy – az Irán által Oroszországba szállított ballisztikus rakétákhoz való állítólagos kapcsolatok miatt – szankciókat szab ki hét iráni személyre és hét iráni szervezetre, köztük az Iran Air légitársaságra. Nagy-Britannia is hasonló intézkedéseket vezetett be ennek okán – írja a Reuters

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Esmaeil Baghaei tagadta a rakétaátadásokat az X-en: „Néhány európai ország és az Egyesült Királyság sajnos bizonyíték nélkül azt állította, hogy Irán katonailag beavatkozott ebbe a konfliktusba, amit teljes mértékben cáfolunk.” Baghaei szerint az iráni magánszemélyekkel és szervezetekkel szembeni új szankciók – mint a vagyonuk befagyasztása és a beutazási tilalom – bevezetése ellentétes a nemzetközi joggal.

Az Iran Air az egyetlen iráni légitársaság, amely Európába repül, de már nem kapják meg az ehhez szükséges repülési engedélyeket – erről számolt be az IRNA hírügynökségnek az Iráni Polgári Repülési Szervezet szóvivője.

Magyarország nagykövetét az EU soros elnöksége miatt hívatták be Teheránban a külügyminisztériumba. A Népszava ugyanakkor megjegyzi, hogy az Orbán-kormány jó viszonyt ápol Iránnal. Emlékeztettek, hogy idén februárban a mezőgazdasági együttműködésről és a befektetések kölcsönös védelméről írtak alá megállapodást.