Holland pártok követelik, hogy Magyarországot zárják ki a schengeni övezetből

2024.10.16. 06:49 Módosítva: 2024.10.16. 09:15
Hollandiában két párt azt követelte Dick Schoof miniszterelnöktől, hogy szólaljon fel Magyarország ellen az Európai Parlamentben, amiért a kormány fék nélkül engedi be az orosz állampolgárokat az országba. Álláspontjuk szerint az ellenőrzés nélkül beáramló orosz vendégmunkások veszélyt jelentenek Európára, ezért ideiglenesen ki kell zárni Magyarországot a schengeni övezetből. Augusztus elején Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa ugyanezzel a problémával fordult a kormányhoz, pár héttel később Pintér Sándor belügyminiszter nevében lett elküldve a válasz, amelyben kiemelték: jóval több orosz és belarusz állampolgár él Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban, mint hazánkban.

Két holland párt, a progresszív 66-os Demokraták (D66) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát, hogy elhárítsák az orosz fenyegetések veszélyét, amely hazánkon keresztül talál utat magának Európába – írja a Dutch News (mindkét párt ellenzékben van jelenleg, az EP-választáson végül a 4. és az 5. helyre futottak be 8,4, illetve 9,5 százalékkal).

A pártok amiatt aggódnak különösen, hogy túl sok orosz állampolgárt engednek be a megfelelő ellenőrzések nélkül Magyarországra, ahonnan aztán szabadon utazhatnak más uniós országokba, ahol kémkedésben vagy más tevékenységekben vehetnek részt.

Amíg Magyarország nem szigorítja az oroszok határellenőrzését, addig fel kell függeszteni az ország schengeni tagságát – vélik a képviselők, és felszólították Dick Schoof miniszterelnököt, hogy az Európai Tanács e heti ülésén szólaljon fel az ügy érdekében.

Egy ilyen intézkedésre mindaddig szükség lesz, amíg Magyarország kiteríti a vörös szőnyeget az orosz munkavállalók előtt, ellenőrzés nélkül 

– mondta Jan Paternotte, a D66 parlamenti képviselője.

A politikus felidézte, hogy csak az elmúlt években mintegy 400 orosz állampolgárt utasítottak ki Európából, mert kémkedésben vettek részt. „Az orosz fenyegetés a határon van, Magyarország befogadja őket, nekünk pedig korlátozásokat kell bevezetnünk” – hangsúlyozta Paternotte.

Nem szabad naivnak lenni

Paternotte arra is felhívta a figyelmet, hogy „bizarr”, hogy egy olyan bevándorlásellenes párt, mint a szélsőjobboldali Szabadságpárt, nem bírálta az orosz bevándorlók esetleges érkezését. „Wilders Orbánnal való barátsága nem befolyásolhatja a politikánkat, és nem lehet hatással a biztonságunkra” – tette hozzá.

Henri Bontenbal, a CDA vezetője szerint Hollandiának nem szabad naivnak lennie, és fel kell lépni az olyan országok ellen, mint Magyarország.

Sok-sok tagállamnak elege van Magyarország viselkedéséből. Nem szabad alábecsülnünk a veszélyeket, és fel kell lépnünk az Oroszországot segítő országok ellen

– hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Bontenbal elmondta, hogy arra számít, hogy a négy pártból álló kormánykoalíció két pártja, a konzervatív liberális VVD és az antielitista kereszténydemokrata NSC támogatni fogja a D66 és a CDA álláspontját. „Ha a képviselők többsége támogatja a tervünket, akkor Schoofnak el kell vinnie az üzenetünket Európába” – mondta.

A holland biztonsági szolgálatok már többször figyelmeztettek az orosz beszivárgás veszélyére. A múlt hónapban több biztonsági szolgálat, köztük a holland katonai biztonsági szolgálat, a MIVD is, közös figyelmeztetést adott ki a nyugati létfontosságú kormányzati infrastruktúrát érintő kibertámadásokról, amelyeket az orosz katonai hírszerzés 29155-ös egysége hajtott végre.

A MIVD szerint a támadások célja, hogy betekintést nyerjenek az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokba és megzavarják azokat, valamint hogy támogassák a fizikai szabotázskísérleteket.

Ez volt a magyar kormány válasza a kritikákra

Az Index korábban megszerezte az augusztus 21-én elküldött válaszlevelet, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter nevében küldött a kormány az Európai Bizottságnak, miután Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa még augusztus 1-jén fordult a kormányhoz ugyanezzel a problémával.

A dokumentumból kiderült: az Európai Unióban élő orosz és belarusz állampolgárok kevesebb mint egy százaléka él Magyarországon. Mint írták, ennél jóval többen élnek Németországban, de Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban is

Ebből következően a biztonsági ellenőrzéseket a magyar kormány a korábbival megegyező szinten tartja, az említett állampolgárok számossága pedig nem jelent nagyobb kockázatot, mint a többi tagállamban

– fogalmaztak a levélben.

Hozzátették: nem számítanak arra, hogy a Nemzeti Kártyára jelentkező orosz és belarusz állampolgárok száma számottevően meghaladná a korábban igényelt tartózkodási engedélyek számát. Ezen kívül a kormány úgy látja: az orosz és belarusz munkások érkezése azért sem jelent kockázatot, mert sem nagyságban nem számítanak több igénylőre, másrészt pedig az átvilágítást nem egyszerűsítik, az továbbra is szigorú lesz – emiatt a kormány érve szerint a schengeni övezet többi országára sem jelent fokozott biztonsági fenyegetést a Nemzeti Kártyával rendelkezők.