Oroszországba menekült floridai seriffhelyetteshez köthetők a legvakmerőbb álhírek

GettyImages-2177209762
2024.10.16. 11:18
Egy frissen létrehozott hamis hírportálra hivatkozva futótűzként terjedt el a hír az orosz állami és Kreml-barát médiában, hogy az ukrán elnök amerikai látogatása után a náci vezető nagy értékű Mercedeséből szállt ki Kijevben.

„Hitler felvonulási autóját az ukrán Zelenszkij vette meg” – ezzel a címmel jelentek meg a tudósítások a Seattle Tribune-re hivatkozva. A cikk természetesen részletezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről van szó, Adolf Hitler klasszikus luxuskocsija pedig 15 millió dollárt ér. Minden fontos dezinformációs elemet tartalmaz: Ukrajnát és vezetőjét összekapcsolja a „nácizmussal”, a „féktelen korrupcióval” és az „amerikai segélyek elpazarlásával”.

Az egyetlen bökkenő, hogy Seattle Tribune elnevezésű hírportál nem létezik: hat nappal az ominózus cikk megjelenése előtt regisztrálták egy évre – emlékeztetett a VOA.

Az (ál)cikk szerint Zelenszkijt Kijevben látták kiszállni a Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagenből. Egy ilyen luxuskocsival közlekedett egykor Adolf Hitler is.

Az ukrán elnököt állítólag napokkal azok után látták a Mercedesben, hogy hazaért Washingtonból, ahol az amerikai kormány újabb, nyolcmilliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére.

Bizonyítékul az ukrán Realna vijna, Valódi háború elnevezésű Telegram-csatorna képernyőfotóját is megosztották. Ezen a Mercedes a kijevi elnöki palota előtt parkol. A Realna vijna azonban ilyen posztot soha nem jelentetett meg. Az autó fotóját a Pinterestről csenték el, majd egyszerű módszerrel rászerkesztették az elnöki intézmény épületének fényképére.

A floridai seriffhelyettes

A Seattle Tribune egy Oroszországban élő amerikai, a John Mark Dougan által irányított dezinformációs honlapok hálózatához tartozik – ezt derítette ki a BBC tényellenőrző és álhíreket elemző szakújságírója.

A hamis helyi amerikai híroldalak létrehozása Dougan szokásos módszere – állítja Shayan Sardarizadeh, és a következtetés megegyezik a VOA elemzésével.

Dougant, a volt floridai seriffhelyettest zsarolással és lehallgatással vádolták az Egyesült Államokban. Ezt követően 2016-ban Oroszországba menekült, ahol később politikai menedékjogot kapott.

Az egykori amerikai rendőr legkevesebb 167 dezinformációs oldalt működtet, amelyek általában orosz érdekeket szolgáló narratívákat tesznek közzé – ez derül ki a NewsGuard vizsgálatából, amelyet májusban tettek közzé.

Dougan portáljai korábban egy másik hamis történettel keltettek nagy feltűnést. Azt állították, hogy az ukrán first lady, Olena Zelenszka egy méregdrága Bugattit rendelt franciaországi látogatása során. Álhír volt. Azt az „esetet” a nyugati közönségnek szánták, „Hitler autója” azonban elsősorban az orosz információs térben terjed.

„Az újságírói tisztesség igazi pillére”

Dougan egyébként a Telegram közvetítésével azt válaszolta a VOA-nak, hogy soha nem hallott a Seattle Tribune-ról.

De utánanéztem, és megtudtam, hogy rengeteg remek információt tartalmaz. Az újságírói tisztesség igazi pillére a NYT, a CNN és az MSNBC mellett

– utalt cinikusan a The New York Timesra és két nagy amerikai televíziós hírcsatornára.

Más, jobb minőségű álhírekhez hasonlóan egyébként a Zelenszkij által megvásárolt Mercedesről szóló dezinformáció is néhány tényen alapul.

A létező Seattle Times – nem tévesztendő össze a talmi Seattle Tribune-nel – 2018 februárjában arról számolt be, hogy egy Mercedes-Benz 770K rövid időre felbukkant Seattle környékén, miután egy hónappal korábban az arizonai Scottsdale-ben árverésre bocsátották.

A jármű azonban nem ott kelt el. Egy másik vevő vette meg. Az aukciós cég igazgatója – rá is hivatkoznak az álhírben – akkor természetesen nem volt hajlandó elárulni a vásárló nevét. Rod Egan csak annyit mondott: „a végső rendeltetési helyszín nagyon távol van az Egyesült Államoktól”.

A Seattle Times egy német tudósítást is idézett, amely szerint 2009-ben hat ilyen autót – köztük azt is, amelynek a fotóját a Pinteresten is közzétették – egy orosz oligarcha vett meg.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én. Fotó: Stefano Costantino / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)