Már négy vezető tisztviselőt is elbocsátottak a Robert Fico elleni merénylet miatt

2024.10.16. 07:48
A Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet miatt leváltották az Alkotmányos Tisztségviselők és Diplomáciai Képviseletek Védelmi Hivatalának két igazgatóját – jelentette be kedden Matús Sutaj Estok belügyminiszter. Nyáron leváltották a Trencséni Kerületi Rendőrkapitányság helyettes vezetőjét, valamint a nyitrabányai járási rendőrkapitányt is.

A szlovák belügyminiszter, Sutaj Estok kedden bejelentette, hogy már négy vezető tisztviselőt is elbocsátottak a Robert Fico ellen elkövetett merénylet miatt, ebből kettőt nyáron váltottak le − írta meg a Teraz.sk hírportál. 

A szaktárca vezetője arról számolt be, hogy a merényletről az Alkotmányos Tisztségviselők Védelmi Hivatalának igazgatójától kapott jelentést, melyben közölték a tényeket.

A legfőbb tényező, amely a jelentésben áll, az volt, hogy 2023-ban elhanyagolták az Alkotmányos Tisztségviselők Védelmi Hivatala dolgozóinak képzését, emiatt személyi felelősségre vonás történt

− jelentette ki Sutaj Estok, majd hozzátette, hogy abban az évben a biztonsági átvilágításokat is elmulasztották megtenni. A miniszter azt is elmondta, hogy nem azokat a rendőröket bocsátották el, akik ott voltak a merényletnél, hanem a feletteseiket.

A szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merénylet körülményeit vizsgáló jelentéshez hozzáfűzte, hogy a Szlovák Információs Vizsgálat még mindig nyomoz az ügyben, de a pontos részleteket nem ismeri, ugyanis az anyaghoz nincsen hozzáférése, csak mindig az aktuális helyzetről kap tájékoztatást.

A jelentést legkésőbb az év végéig a parlament elé kell terjeszteni

− mondta Sutaj Estok, és abban bízik, legalább egy részét a nyilvánosság elé tárják.

A miniszterelnökre május 15-én, a nyitrabányai kormányülés után lőtt rá közvetlen közelről Juraj C., és súlyosan megsebesítette. A férfi ellen terrortámadás miatt folyik büntetőeljárás.