Európai terrorcselekményekkel gyanúsítják Oroszország kémhálózatát

2024.10.17. 20:55
Gyanús küldeményekkel, csomagokba rejtett gyújtószerkezetek által okozott tűzesetekkel vádolják Oroszország kémhálózatát. Németországban július végén kapott lángra egy repülőgépre szánt szerkezet egy DHL-létesítményben, miközben nagyon hasonló incidens történt az Egyesült Királyságban is. A terrorelhárítás vizsgálódik, a DHL frissíti a protokollt, Oroszország összeesküvés-elméletnek tartja a találgatásokat.

A brit terrorelhárítás vizsgálja, hogy orosz kémek helyeztek-e el gyújtószerkezetet egy Nagy-Britanniába tartó repülőgépen, ugyanis a szerkezetet tartalmazó csomag később kigyulladt a DHL birminghami raktárában – derül ki a The Guardian értesüléseiből. A Minworth külvárosában található, csomagküldésre specializálódott raktárban július 22-én keletkezett tűz. A jelentések szerint senki sem sérült meg az incidensben, a lángokat a helyi tűzoltóság és a személyzet felszámolta.

A kigyulladt csomag feltehetően légi úton érkezett a DHL angliai raktárába, bár azt nem tudni, hogy teher- vagy utasszállító repülőgép szállította-e, és azt sem, hová szánták a küldeményt, amely akár a levegőben is lángra kaphatott volna. 

„Megerősíthetjük, hogy a terrorelhárítás vizsgál egy incidenst a Minworthi Midpoint Way egyik raktárhelyiségében” – jelentette ki a londoni Metropolitan rendőrség terrorelhárítási szóvivője. „Július 22-én, hétfőn egy csomag a helyszínen kigyulladt. Az esetet a személyzet és a helyi tűzoltóság akkor kezelte, és nem érkezett jelentés sérülésekről vagy jelentős károkról”– tette hozzá.

A brit nyomozók feltételezése szerint a gyújtószerkezet által okozott tűz része annak a szélesebb körű akciósorozatnak, amelyet orosz kémek idén Európa-szerte végrehajtottak.

A birminghami incidenst azért is tartják aggasztónak, mert a hatóságok tájékoztatása helyett javarészt a sajtó munkájának köszönhetően kerültek nyilvánosságra az ügy részletei. Az esettel összefüggésben még nem történt letartóztatás. „A rendőrök kapcsolatot tartanak fenn más európai bűnüldöző partnerekkel annak megállapítása érdekében, hogy ez az eset kapcsolatban állhat-e más hasonló típusú incidensekkel Európa-szerte” – mondta a rendőrségi szóvivő.

Ken McCallum, az MI5 vezetője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Oroszország katonai hírszerző szolgálata, a GRU a jelek szerint „folyamatos küldetésen van, hogy pusztítást végezzen a brit és európai utcákon”. „Láttunk gyújtogatásokat, szabotázsokat és más akciókat” – tette hozzá. A brit kémfőnök azzal vádolta Oroszországot, hogy egyre vakmerőbben végrehajtott veszélyes akciókat folytat, és úgy vélte, az összeesküvések a Kreml számára kontraproduktívak, mivel fokozott operatív koordinációra ösztönzik a partnereket Európa-szerte és azon túl.

Európa-szerte orosz akcióktól tartanak

Márciusban egy Ukrajnához köthető vállalat kelet-londoni raktárban – gyaníthatóan gyújtogatás miatt – ütött ki tűz, akkor hét embert vádoltak meg az incidensben való részvétellel, amelyet orosz szálakkal hoztak összefüggésbe. Májusban tűzvész pusztított el egy varsói bevásárlóközpontot. Nem sokkal később Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt mondta, nagyon valószínű, hogy a tüzet az orosz hírszerzés emberei okozták.

A mostanihoz hasonló incidens történt Németországban július végén, amikor egy lipcsei DHL-létesítményben gyulladt ki egy repülőgépes szállításra előkészített gyanús csomag. A nyomozók vizsgálják a két eset közötti kapcsolatot, a DHL tájékoztatása szerint a csomagot eredetileg Litvániából adták fel. Információk szerint akkor a gyújtószerkezet teherautóra rakodás közben lépett működésbe, ugyanis a repülőjárat késett. Ha a gép időben felszállt volna, a levegőben gyulladhatott volna ki.

A vállalat a németországi eset után azt mondta, az európai hatóságok tanácsainak megfelelően megszigorították a biztonsági protokollokat és eljárásokat, a birminghami incidenst követően azt közölték, hogy a hálózat, a személyzet és az eszközök, valamint az ügyfélszállítmányok biztonsága érdekében lépéseket tesznek, reagálva több ország hatóságainak folyamatban lévő nyomozására.

Oroszország indítéka a feltételezések szerint az, hogy károkat okozzon Ukrajna nyugati szövetségeseinek, a Kreml azonban általában tagadja, hogy szabotázsakciókat folytatna, és összeesküvés-elméleteknek tartja a találgatásokat.