Nyomozás indult egy belga-izraeli állampolgár ellen

2024.10.18. 20:13
A belga szövetségi ügyészség a héten nyomozást indított egy belga-izraeli állampolgárságú férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy háborús bűncselekményeket követett el a Gázai övezetben.

Az MTI közlése szerint az ügy hátterében egy palesztin újságíró, Younis Tirawi oknyomozó munkája áll, aki október elején közzétette a Fantom nevű izraeli mesterlövészegység által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásának eredményeit az X közösségi médiában.

Tirawi állítása szerint az említett egység több fegyvertelen személy kivégzésében is részt vett, amelyeket izraeli katonák dokumentáltak és osztottak meg az interneten. A De Morgen című napilap korábban arról számolt be, hogy a nyomozás során egy Brüsszelben élő, húszas éveiben járó belga-izraeli férfi neve merült fel a „halálosztag” tevékenységével összefüggésben.

A Le Soir megkeresésére a belga szövetségi ügyészség megerősítette, hogy a rendelkezésükre álló információk alapján nyomozati dossziét nyitottak a gázai tevékenységét és az esetlegesen elkövetett háborús bűncselekményeket illetően.

Paul van Tigchelt ügyvivő igazságügyi miniszter csütörtökön a belga parlamentben nyilatkozott, megerősítve a nyomozás elindítását. Kiemelte, hogy ha bizonyítékok kerülnek elő arra vonatkozóan, hogy az érintett személy háborús bűncselekményeket követett el, akkor Belgiumban, illetve a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt vonhatják felelősségre. Van Tigchelt hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, de ez nem mentesíti a nemzetközi humanitárius jog betartásának kötelezettsége alól.