Mit gondol a háborúról az Izraelben élő 85 ezer indiai zsidó?

GettyImages-906345686
2024.10.19. 12:39
Azután, hogy Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki Izraelre, a zsidó állam pedig a válaszcsapást fontolgatja, a közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt az Izraelben élő indiai állampolgárok jobban aggódnak biztonságukért. Úgy vélik egyébként, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök közvetítésével megvalósítható lenne a béke a régióban.

Az elmúlt napokban több indiai osztotta meg az Izrael által elfogott iráni rakétákról készült videókat az interneten, miközben a nehézségeikről is beszéltek. Nilabja Roychowdhary, aki az izraeli fővárosban, Tel-Avivban, a Bar-Ilan Egyetemen orvosnak tanul, elmondta, hogy a helyzet napról napra „ijesztőbb”. „Néhány nappal ezelőtt egy bomba alig 100 méterre esett le egy barátom otthonától. Egy térfigyelő kamera rögzítette az esetet. Én is ott lehettem volna a házában” – tette hozzá Roychowdhary, és kifejtette, hogy a mostani feszültség sokkal komolyabb, mint a tavaly október 7-i támadás után időszak volt.

Kemény a helyzet. Ilyen fenyegető dolgot még soha nem láttunk

– fogalmazott egy telanganai ápoló, miközben megosztotta az izraeli főváros épületeibe csapódó rakétákról készült videót.

Az izraeli hatóságok több állampolgárt, köztük indiaiakat is felszólítottak, hogy evakuálják magukat a legközelebbi óvóhelyekre. Puspur Sarangadhar, egy másik telanganai ápoló szerint sokakat vonzott a magasabb fizetés lehetősége Izraelben, de már nem érzik magukat biztonságban. „Gondoskodnom kell a két gyermekem oktatási költségeiről” – tette hozzá.

India izraeli nagykövetsége azt tanácsolta állampolgárainak, hogy maradjanak éberek, és kövessék a helyi hatóságok utasításainak megfelelően a biztonsági protokollokat. „Kérjük, legyenek óvatosak, kerüljék a felesleges utazásokat az országon belül, és maradjanak a biztonsági óvóhelyek közelében. A nagykövetség szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és rendszeres kapcsolatban áll az izraeli hatóságokkal, hogy biztosítsa valamennyi állampolgárunk biztonságát” – áll a nagykövetség közleményében. 

Indiaiak Izraelben

2023-ban körülbelül 85 ezer indiai származású zsidó élt Izraelben, míg körülbelül 18-20 000 indiai állampolgár dolgozott a zsidó államban. Az Izraelben élő indiaiak többsége hagyományosan zsidó, bár az utóbbi időben egyre több hindu jelenik meg, ami egybeesik az Izrael és India közötti kapcsolatok javulásával, Modi miniszterelnöksége alatt. 2020-ban Izrael lakosságának körülbelül 0,01 százaléka volt hindu.

Az Izraelben élő indiai állampolgárok túlnyomó többsége az egészségügyi szektorban dolgozik, például idősek ápolójaként. Emellett jelentős az informatikusok és a gyémántkereskedők száma is. Érdemes megemlíteni, hogy az indiai diákok alkotják a legnagyobb külföldi diákközösséget a zsidó államban.

Izraelben jelentős azon indiai zsidók közössége, akik fehérgalléros munkát végeznek, főként az ipari szektorban; néhányan saját vállalkozást is indítottak. Többnyire vegyes családok tagjai, pontosabban Izraelben élő zsidó háztartások halachikusan nem zsidó tagjai. Az indiai bevándorlók az izraeli gazdaság olyan ágazataiban dolgoznak, mint az építőipar, a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor. A legtöbb indiai migráns Ernakulam, Mala, Parur, Chennamangalam és Cochin térségéből érkezett. Viszont annak ellenére, hogy számos indiai cégnek van irodája Izraelben, ezek többnyire izraelieket foglalkoztatnak.

Izraelben szívesen fogadják az indiaiakat, ezzel párhuzamosan a közel-keleti állam kedvezőbben tekint Indiára, mint bármely más országra a világon, egyben India a legnépszerűbb úti cél az izraeli turisták körében. Narendra Modi pedig sokak szerint a legnépszerűbb személynek számít Izraelben.

Modi lehet a béketeremtő?

Az Izraelben élő indiaiak arra kérték Narendra Modi kormányfőt, hogy Oroszország, Irán és Izrael szövetségeseivel együtt közvetítsen a Közel-Keleten zajló konfliktusok megoldása érdekében. Miközben a Hezbollah közelmúltbeli támadásai miatt nő a feszültség, az indiai állampolgárok abban bíznak, hogy Modi határozott vezetése elősegítheti a békét a térségben. Reena Vinod Pushkarna, egy Izraelben élő indiai állampolgár szilárd meggyőződését fejezte ki Modi békeközvetítői képességében, és nyugodt, határozott vezetési stílusára hivatkozott.

Pushkarna kiemelte az India által Izraelnek nyújtott erkölcsi támogatást, hangsúlyozva, hogy az ilyen gesztusok erős precedenst teremtenek a nemzetközi szolidaritás számára. Utalt továbbá a helyi indiai közösség szörnyű helyzetére, amely a folyamatos konfliktus miatt számos gazdasági nehézséggel szembesült, ráadásul a turizmus komoly csapásokat szenvedett el.

De nem csak az indiai állampolgárok hisznek Modi fellépésében. Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy elvárja Narendra Modi kormányfő támogatását a Hamász ellen a Gázai övezetben folyó háború befejezésére irányuló felhívásban. Olmert „nagyszerű és nagyon fontos nemzetközi vezetőnek” nevezte Modit, és hangsúlyozta, hogy „elvárjuk tőle, és azt akarjuk, hogy támogassa a háború befejezését”.

Korábban Narendra Modi miniszterelnök arról biztosította izraeli kollégáját, Benjamin Netanjahut, hogy „a terrorizmusnak nincs helye a világunkban”, és India támogatni fogja a béke mielőbbi helyreállítására irányuló erőfeszítéseket. Modi célként három prioritást vázolt fel: a regionális eszkaláció megakadályozása, az összes túsz biztonságos szabadon bocsátása, valamint a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállítása.

Mivel egyértelmű megoldás nem látszik, egyre sürgetőbb a Modi beavatkozására irányuló felhívás.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának tudományos főmunkatársa.

(Borítókép:  Benjamin Netanjahu és Narendra Modi  az újdelhi Hyderabad House-ban tartott sajtótájékoztatón  2018. január 15-én. Fotó: Pankaj Nangia / The India Today Group / Getty Images)