Ismét riasztották a vadászgépeket Romániában

2024.10.19. 11:18
Szombat hajnalban ismét megsértette egy ismeretlen repülő tárgy a román légteret, ezért összesen négy vadászrepülőgépet riasztottak Romániában. Az ismeretlen tárgy hajnali 4 körül érte el a román szárazföldet, majd félóra múlva eltűnt a radarról.

Csütörtök este után szombat hajnalban is riasztani kellett Romániában a vadászrepülőgépeket, mert a román határtól 45 kilométerre a Fekete-tenger felett  észleltek egy azonosítatlan repülő tárgyat – adta hírül az MTI a román védelmi minisztérium közleménye alapján.

A közlemény szerint szombat hajnali 2 óra 30 perckor észlelték a szárazföld felé közeledő tárgyat a Tulcea megyei Szentgyörgy településtől 45 kilométerre. Mivel az azonosítatlan tárgy a román légtér felé közeledett, riasztották a román légierőt, valamint a NATO-t is.

A repülő tárgy miatt a spanyol légierő Romániában légtérvédelmi szolgálatot teljesítő két F–18-as, valamint a román légierő két F–16-os vadászgépe szállt fel két romániai légitámaszpontról. Az ismeretlen repülő tárgy hajnali 4 óra körül érte el a román szárazföldi határt Gura Portitei település közelében, ezért Konstanca megye észak-keleti részén a lakosságot figyelmeztették, hogy ismeretlen tárgy becsapódásának veszélye áll fenn.

Az ismeretlen repülő tárgy végül 19 kilométer mélyen lépett be a román légtérbe, majd 4 óra 30 perckor eltűnt a radarok képernyőjéről.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a négy vadászgép egyikének sem sikerült vizuális kapcsolatot teremteni a tárggyal. A légiriadót végül 5 óra 10 perckor vonták vissza, a négy repülőgépet ekkor rendelték vissza a támaszpontokra. 

A védelmi tárca szerint az eddigi adatok alapján nem valószínűsíthető, hogy a tárgy becsapódhatott volna valahol, de az illetékesek szombaton reggel elkezdték átvizsgálni a környéket.

Romániában legutóbb csütörtök este riasztották a vadászgépeket és figyelmeztették a lakosságot egy, a Fekete-tenger felől érkező, a szárazföld fölé 14 kilométeres mélységben berepülő azonosítatlan légi tárgy miatt. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.