Videó került elő arról, ahogy a későbbiekben meggyilkolt Hamász-vezér egy alagútba menekül a családjával

2024.10.20. 07:19
A Hamász október 18-án megerősítette vezetőjük, Jahja esz-Szinvár halálának hírét. Nemrég előkerült egy videófelvétel, amelyen a 61 éves Hamász-vezér és felesége látható, amint két kisfiukat bevezetik a szűk bunkerfolyosón keresztül. Az izraeli hadsereg azóta vadászott Szinvárra, hogy kiderült, a terrorszervezet 2023. október 7-ei támadását ő szervezte meg Dél-Izrael ellen.

Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér és családja egy alagútba menekült néhány órával az 2023. október 7-i terrotámadás előtt – derül ki az izraeli hadsereg, az IDF által szombaton közzétett videófelvételből, amelyet a New York Post közölt.

Mint ismert, rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből október 7-ének reggelén, amikor fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Az első közlések szerint legalább kilencszáz sebesültje lehetett a támadásnak. 

Azóta a Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin szervezet, a Hamász 2024. október 18-án megerősítette vezetőjük, Jahja esz-Szinvár halálának hírét. Halíl al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője a szervezet Al-Aksza nevű rádióállomásának adott interjúban jelentette be, hogy „gyászolják a mártír Jahja esz-Szinvárt”.

A most kiszivárogtatott videón a 61 éves Hamász-vezér és felesége látható – a felvétel szerint 2023. október 6-án, 22 óra 45 perckor –, amint két kisfiukat bevezetik a szűk bunkerfolyosón keresztül.

Úgy tűnt, hogy hosszú távra rendezkedtek be, ugyanis mind a négyen hátizsákot és csomagokat cipeltek, amikor beléptek a kamrákba. Szinvár még többször átment az alagúton, hogy további holmikat, vizespalackokat és párnákat tartalmazó csomagokat szerezzen.

A két fiú közül az idősebb végül csatlakozott apjához, hogy takarókat cipeljen a rejtekhelyre, amely az IDF felvételei szerint televízióval, padló- és faliventilátorokkal, ágyakkal és csempézett padlóval volt felszerelve. 

A felvételeket néhány hónappal ezelőtt találták meg – közölte a zsidó állam hadserege. Az IDF azóta vadászott Szinvárra, hogy megtudták, a 2023. október 7-én ő szervezte meg a terrorszervezet támadását Dél-Izrael ellen.

Végül szerdán véletlenül kapták el a vezetőt, a katonák egy Tel al-Szultánban végrehajtott légicsapás nyomán a törmelék között fedezték fel a a szitává lőtt holttestét.

A támadásról készült drónfelvételeken egy később Szinvárként azonosított férfi látható, amint egy föld feletti épületben egy kanapén ül, arcát egy ruhával takarva, miközben úgy tűnik, sérült a karja.

Látható, ahogy erőlködve egy fadarabot dob a drón felé, hogy egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tegyen annak megállítására – éppen mielőtt az épületet felrobbantották volna.

A katonák 40 000 sékelt (10 000 dollár) és az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Ügynöksége (UNRWA) egyik tanárának igazolványát találták a halott Szinvárnál. Az épületben egy fegyverraktárat is felfedeztek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy a Szinvár megölése fordulópontot jelent az egy éve tartó Izrael–Hamász-háborúban, bár egy magas rangú Hamász-tisztviselő szerint a csoport csak megerősödik a veszteség nyomán.