Több tízezren tüntettek Brüsszelben, Izrael nekiesett a francia elnöknek

2024.10.20. 20:00
Demonstrációt tartottak vasárnap Brüsszelben egy közel-keleti tűzszünet érdekében. A tüntetők a palesztin állam elismerését és izraeli fegyverembargót követeltek a belga kormánytól. Közben Izrael lépéseket tesz Emmanuel Macron francia elnökkel szemben egy fegyverkiállítás miatt.

Mintegy 32 ezren tüntettek vasárnap Brüsszelben a Gázai övezetben és a Libanonban dúló harcok azonnali leállításáért – jelentette az MTI szerint a belga hírügynökség.

A demonstrálók felszólították a belga kormányt, ismerje el a palesztin államot és tegyen lépéseket a teljes körű izraeli fegyverembargó érdekében.

Lude de Brabander, a megmozdulás egyik szervezője a sajtónak elmondta, hogy bár az emberek többsége az Európai Unió reakcióit figyeli, ez nem jelenti azt, hogy Belgium ne dönthetne önállóan, példaként pedig Írországot és Spanyolországot hozta fel, ahol a kormányok már elismerték a palesztin államot.

Izrael fellép Emmanuel Macronnal szemben

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter pontosabban meg nem határozott jogi és politikai lépésekre utasította minisztériumát Emmanuel Macron francia elnökkel szemben, mert nem engednek izraeli cégeket az Euronaval haditengerészeti fegyverkiállításra – jelentette be X-en a miniszter vasárnap.

A jövő hónapban Párizsban megnyíló fegyverkiállításon nem engedélyezték, hogy izraeli cégek bemutassák termékeiket, válaszul Izraelnek a gázai és libanoni háborúkban folytatott tevékenységére.

Múlt heti közleményében a francia kormány arról tájékoztatta Izraelt, hogy az izraeli delegációk nem állíthatnak standokat és nem mutathatnak be felszereléseket, noha részt vehetnek az Euronaval nevű, november 4-től 7-ig tartó párizsi fegyverkiállításon. A döntés hét izraeli vállalkozást érint.