A Fico elleni merényletkísérlet óta először találkozik Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel

2024.10.21. 09:10
Robert Fico szlovák kormányfő október 22-én, kedden Komáromba látogat, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Alekszandar Vucsics szerb államfővel találkozik. Ez az alkalom különösen fontos, ugyanis a szlovák miniszterelnök ellen májusban merényletet követtek el, és ez lesz az első hivatalos találkozó Orbán Viktor és Robert Fico között az incidens óta.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után lőtték meg májusban. Június végén Robert Kalinák védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy még zajlik a szlovák kormányfő rehabilitációja.

„Bizonyos tekintetben kielégítőek az eredmények, azonban egyes dolgok komplikáltabbak. Nem egyszerű sérülésekről beszélünk, eltart, amíg ismét 100 százalékos lesz az állapota” – hangzott el korábban.

Július végén pedig már maga a szlovák miniszterelnök adott arról számot, hogy nincs szüksége mankóra. „Ahogy azt mondani szokták: ami nem öl meg, az megerősít. Ha a média nem tesz tönkre, a politikai ellenfelek nem záratnak be, az aktivistájuk pedig nem öl meg, akkor az megerősít. Mától semmiféle kellék nem kell a járáshoz” – írta közösségi oldalán Fico, aki egy fotót is csatolt magáról, amint szimbolikusan megpróbálja kettétörni a térdén a mankót.

A merénylet óta először találkozik Fico és Orbán

Robert Fico (Smer) kormányfő október 22-én kedden Komáromba látogat, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Alekszandar Vucsics szerb államfővel találkozik – tájékoztatott az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű hírportál.

A találkozó középpontjában az Európai Unió külső határainak védelme, különösen a balkáni útvonalon keresztül érkező esetleges migrációs hullámok megfékezése áll. Robert Fico a TA3 V politike című műsorában kiemelte a szerb biztonsági erők munkájának fontosságát, és jelezte, hogy az együttműködés kibővítésének keretén belül ebbe szeretné Horvátországot és Ausztriát is bevonni.

A Fico ellen elkövetett merényletkísérlet óta Orbán Viktornak még nem volt hivatalos találkozója a szlovák kormányfővel, de a szerb miniszterelnök társaságában korábban meglátogatta a még lábadozó politikust.