Saját képviselői buktatnák meg Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt

2024.10.22. 17:08
Egyre több párttársa elégedetlen Justin Trudeau miniszterelnökkel, mivel szerintük a pártot 2013, Kanadát pedig 2015 óta vezető kormányfő az oka, hogy az utóbbi időben csökkent a Liberális Párt támogatottsága. Húsz képviselő egy közös levélben szólította fel távozásra pártelnöki székéből Trudeau-t, miközben páran már arccal és névvel felvállalva érvelnek egy új pártelnök szükségessége mellett.

Annak ellenére, hogy mindössze csak egy év múlva, 2025. október 20-án tartanak szövetségi választásokat Kanadában, egyre inkább szorul a hurok Justin Trudeau miniszterelnök körül, ugyanis egyre több párttársa szólítja fel lemondásra.

Trudeau pártja, a Liberális Párt júniusban és szeptemberben is mandátumot vesztett egy-egy időközi választáson, ráadásul az utóbbi időben a közvélemény-kutatásokban is közel 20 százalékponttal van lemaradva a Konzervatív Párttól.

Sőt, jelenleg úgy néz ki, hogy a Pierre Poilievre által vezetett konzervatívok jövőre földcsuszamlásszerű győzelmet arathatnak majd.

A közvélemény-kutatások átlagai szerint a Konzervatív Párt jelenleg 42,5 százalékpontos támogatottsággal rendelkezik, míg a Liberális Párt mindössze 23,2 százalékponttal. A CBC kutatások átlagait összegző modellje szerint a konzervatívoknak jelenleg 95 százalék esélye van, hogy jövő októberben egyedül is meglegyen a parlamenti többségük a választások után – Trudeaunak ez csak 2015-ben, valamint 2019-ben sikerült, viszont 2021 óta kisebbségi kormány élén vezeti Kanadát.

Emiatt az elmúlt hetekben többen is azt pedzegették, hogy a liberálisoknak a jövő évi választásokra nem Trudeau-val az élén kéne belevágni: sajtóhírek szerint

20 képviselő egy közös levélben próbálja felszólítani a miniszterelnököt, hogy mondjon le pártelnöki címéről,

de Sean Casey képviselő, valamint Trudeau egykori minisztere, Catharine McKenna már a nyilvánosságban is kijelentette, hogy a pártot 2013 óta irányító Justin Trudeau-nak távoznia kellene a párt éléről.

A képviselők hétfőn tértek vissza a parlamenti szünetről az ország fővárosába, Ottawába, szerdán pedig összeül a frakció, hogy tárgyaljanak a helyzetről. A miniszterek, valamint a Trudeau-hoz közelálló képviselők továbbra is arról beszélnek, hogy mindössze csak belső vitákról van szó, amiket el lehet simítani.