Az áramkimaradás mellett az Oscar hurrikán is sújtja Kubát

2024.10.22. 18:09
Legalább hatan meghaltak az Oscar hurrikán pusztítása miatt Kubában, az országot péntek óta áramkimaradás is sújta. A sziget lakossága hétfőn már spontán megmozdulásokat szervezett az áramkimaradás miatt, emellett a hurrikán utáni munkálatok is nehezítik a szolgáltatás helyreállítását.

Legalább hatan meghaltak az Oscar hurrikán pusztítása miatt Kubában − erősítette meg Miguel Díaz-Canel, az ország elnöke. Az egyes kategóriájú hurrikán helyi idő szerint vasárnap délután ért partot Kuba keleti részén, majd trópusi viharrá gyengült. Guantánamo tartományt sújtotta a leginkább, ahol több mint ezer ház sérült meg a heves esőzések és az erős szél miatt − írja a BBC.

A hurrikán a szigetet érintő áramkimaradás idején sújtotta Kubát. Kedden a kora reggeli órákban voltak olyan területek az országban, amelyek a vihar pusztítása miatt – Díaz-Canel elnök állítása szerint – megközelíthetetlenné váltak, majd hozzátette, hogy a mentőalakulatok folyamatosan dolgoznak, hogy elérjék az elzárt területeket.

Hat halálos áldozatról érkezett jelentés, az esetek körülményeit még vizsgálják a helyi hatóságok.

A meteorológusok figyelmeztetése alapján az Oscar hurrikán kedden északkelet felé haladt tovább, és villámárvizeket okozhat a Bahamákon, valamint a Turks- és Caicos-szigeteken.

Az áramkimaradást egyre nehezebben viselik a szigetlakók

A kubai lakosság egy része tiltakozásképpen utcára vonult, ugyanis az áramszolgáltatás továbbra sem állt helyre az országban, pedig a szigeten engedély nélkül tilos tüntetéseket tartani. Az áramkimaradások nem szokatlanok Kubában, azonban a legnagyobb erőmű múlt heti meghibásodása miatt az ország nagy része sötétségbe borult.

Díaz-Canel elnök az amerikai kereskedelmi embargó szigorítását okolta a helyzetért, de a kubai állam nem nyugszik, amíg az áramellátás helyre nem áll. Hétfő este azonban az áram nélkül maradt városrészek lakói elégedetlenségüknek adtak hangot. A kubaiak az áramkimaradás mellett üzemanyag- és élelmiszerhiánnyal is küzdenek, mert a sziget súlyos gazdasági válsággal néz szembe.