Bűnösnek vallotta magát Nigel Farage tejturmixos támadója

2024.10.22. 07:39
Még júniusban öntötte le turmixszal Nigel Farage reformpárti vezetőt egy nő Nagy-Britanniában, amiből bírósági ügy kerekedett. Ugyan a 25 éves nő először tagadta az ellene felhozott vádakat (testi sértés és rongálás), utóbb viszont már minden beismert a bíróságon, amely december 16-án hoz ítéletet az ügyben.

Bűnösnek vallotta magát testi sértésben az a nő, aki az országgyűlési választási kampány során egy mcdonaldsos tejturmixot dobott Nigel Farage-ra, a reformpárti brit vezetőre. Farage június 4-én egy Clacton-on-Sea-i kocsmából távozott, miután elindította jelöltségét az essexi választókerületben, amikor a nő az arcába vágta az italt.

A BBC cikke szerint a 25 éves, Clactonból származó Victoria Thomas Bowen korábban tagadta a vádat, ám decemberben már a Westminster Magistrates' Court (Westminsteri Magisztrátusi Bíróság) fogja elítélni. Farage, aki a július 4-i szavazáson megnyerte a mandátumot, a tengerparti Moon and Starfish pubban kampányolt, amikor a támadás történt.

Thomas Bowen elismerte a rongálást, ugyanis 17,50 font értékű kárt okozott Farage biztonsági tisztjének, James Woolfendennek a kabátjában. A tervezett tárgyalás kezdete előtt mindkét vádpontban megváltoztatta a vallomását.

Tan Ikram helyettes kerületi bíró azt mondta: „Ez egy indokolatlan, célzott támadás volt egy választott parlamenti képviselő ellen.”

Komolyan veszem ezeket a bűncselekményeket. Kérek egy előzetes jelentést, amely minden lehetőséget megvizsgál a büntetés kiszabására

– mondta a bíró, az ítélethirdetést pedig december 16-ra halasztotta.

„Nem bánja tettét”

A bíróságon felolvasott tanúvallomásában Farage azt mondta, hogy „az incidens aggodalommal töltött el, mivel csak a munkámat végeztem”, illetve hogy megpróbált „a lehető legnagyobb nyilvánosság elé kerülni”.

Szomorú vagyok, hogy ez egy nyilvános kampányban történt

– tette hozzá.

A rendőrségi kihallgatáson Thomas Bowen elmondta, hogy látott egy internetes bejegyzést arról, hogy a politikus aznap a Wetherspoon üzletében járt. A rendőröknek elmondta, hogy „nem ért egyet a férfi politikai nézeteivel”, és azért döntött úgy, hogy cselekszik, mert „megvolt rá a lehetősége”, amikor látta, hogy a férfi elhagyja a kocsmát.

Nishma Shah ügyész a rendőrségi kihallgatás részleteit ismertetve elmondta a bíróságnak, hogy „Elismeri, hogy ez egy támadás volt, és hogy a folyadék folyt Farage és mások kabátjára, de ez csak egy tisztítás lett volna, és szerint Farage-nak ez bőven beleférne azért”.

Azt állítja, hogy nem bánta meg a tettét

– tette hozzá az ügyész. Thomas Bowen emellett azt mondta a rendőrségnek, hogy nem állt szándékában a papírpohárral eltalálni Farage-ot.

A védő, Andrew Price elmondta a bíróságnak, hogy Thomas Bowen ellen „számos fenyegetés” érkezett, és az ügy „óriási hatással volt rá”. Azt mondta, hogy a nő megpróbálta kiverni a fejéből az ügyet, és „elkerülni a döntést, amelyre végül jutott”.

Az ügyvéd korábban sikeres kérelmet nyújtott be a bírósághoz, hogy ügyfele ne olvassa fel a nyilvános tárgyaláson a beszédét, és kifejtette, hogy „nagyon súlyos fenyegetések hangzottak el” az üggyel kapcsolatban.

Thomas Bowen az ítélethirdetés előtt feltétel nélküli óvadékot kapott.

„Milkshaking”

A „milkshaking”-et – a közszereplők itallal való leöntése – a Collins Dictionary 2019-ben hivatalos szóként ismerte el.

Augusztusban a derbyshire-i Clowne-ból származó Josh Greally felfüggesztett büntetést kapott, amiért egy kávéscsészével és egy másik tárggyal dobálta meg Farage-ot, miközben az Barnsley-ben kampányolt.

Egy 2019-es newcastle-i kampánykörút során a reformpárti vezetőt egy banánnal és sós karamellás turmixszal dobták meg.

Rob Huddleston felügyelő az eszéki rendőrségtől elmondta: „Létfontosságú, hogy a demokrácia megvalósulhasson, és mi félelem és kegyelem nélkül intézkedjünk.

Az, hogy valaki politikai nézeteivel nem ért egyet, nem ad okot erőszakra vagy megfélemlítésre

– hangsúlyozta.

„A választott tisztségviselőknek és a választott tisztségre pályázó embereknek, akárcsak a nyilvánosság bármely tagjának, lehetővé kell tenni, hogy a biztonságukért való félelem nélkül végezhessék a munkájukat” – egészítette ki.