Húsz év börtönre ítélték Alejandro Toledo volt perui elnököt

2024.10.22. 09:59
Húsz év és hat hónap börtönre ítélte korrupció miatt Alejandro Toledo volt perui elnököt egy limai bíróság az Odebrecht építőipari óriáscég botrányának részeként elkövetett korrupció és pénzmosás miatt.

„A bíróság jóváhagyja az ügyészség kérelmét, amely szerint Alejandro Toledo Manrique 20 év és 6 hónap börtönbüntetést kap” – jelentették be a tárgyaláson, amelyen a volt államfő is részt vett.

Az MTI beszámolója szerint Peru egykori elnökét, aki látszólag derűsen fogadta az ítéletet, bűnösnek találták abban, hogy több tízmillió dollárt kapott a brazil építőipari óriáscégtől, noha mindvégig ártatlannak vallotta magát. Ügyvédje a sajtónak elmondta, hogy fellebbezni szándékozik az ítélet ellen.

A brazil óriásvállalat a régió több országában folyamodott korrupcióhoz közbeszerzési szerződések megszerzése érdekében. A volt elnököt 2019-ben tartóztatták le az Egyesült Államokban ezzel a botránnyal összefüggésben, és házi őrizetbe helyezték Kaliforniában, amíg 2023 áprilisában kiadták hazájának.

Alejandro Toledo mellett feltételezhetően három másik korábbi elnök is érintett az Odebrecht-botrányban, de ő az első, akit elítéltek a korrupciós ügyben. Az egyik volt államfő, Alan Garcia végzett magával, amikor a hatóságok a letartóztatására készültek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Odebrecht több mint egy évtized alatt 788 millió dollár kenőpénzt fizetett egy tucat latin-amerikai és két afrikai országban.

Amikor az első vizsgálat 2014-ben megkezdődött, az Odebrecht világszerte 180 000 embert foglalkoztatott. Brazília után Peru a második ország, amelyet leginkább érintett ez az ügy, ami több politikai válságot is okozott.

Az Odebrechtet számos országban kártérítés megfizetésére kötelezték. A többi között 2,6 milliárd dollárt kellett fizetnie Brazília, az Egyesült Államok és Svájc kormányának.