Oroszok utazhattak a Szudánban lelőtt repülőgépen

2024.10.22. 18:35
Szudánban a hadsereg és a vele polgárháborúban álló RSF közlése szerint lelőttek egy fegyvereket és gyógyszert szállító repülőgépet, melyen oroszok is utazhattak. Egy helyi hírportál szerint minden utas meghalt a balesetben. A két felet többen is támogathatják, bár Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek is tagadják ezeket a vádakat.

Oroszország szudáni nagykövetsége közölte, hogy vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy orosz legénységű teherszállító repülőgépet lőttek le Dárfúrban, ahol a szudáni hadsereg és az RSF között intenzív polgárháború zajlik − írta meg a BBC.

A lelőtt repülőgép orosz gyártmányú, Iljusin Il−76-os volt, amely felszerelést és gyógyszert szállított a hadsereg által ellenőrzött el-Fasherbe. Ezzel szemben az RSF hétfői közlése szerint a gépet egyiptomiak vezették, és Antonov típusúként azonosították. Egyiptom viszont tagadta a vádakat, hogy katonai támogatást nyújtana a szudáni hadseregnek.

A baleset részletei egyelőre homályosak. A Kartúmban működő orosz nagykövetség közölte, hogy együttműködik a szudáni katonai juntával, hogy több információt tudjanak meg az ügyről. A Sudan Tribune nevű hírportál szerint a legénység minden tagja meghalt a balesetben. Hozzáteszik, hogy a repülőgép a csádi határ közelében zuhant le, de ezt független hírforrások még nem erősítették meg.

A repülőgép célja, el-Fasher a hadsereg irányítása alatt áll, és folyamatosan támadja az RSF. Utóbbi állítása szerint a gép fekete doboza alapján megtudták a pontos úti célt. Eszerint azt közölték, hogy a roncsok mellett orosz útleveleket és személyi igazolványt találtak. Más jelentések szerint viszont műszaki hiba okozta a repülőgép lezuhanását, de mind a szudáni hadsereg, mind az RSF azt állítja, hogy a gépet lelőtték, melyet tévedésből vehettek célba.

Egyes dokumentumok arra utalnak, hogy a repülőgép Egyesült Arab Emírségekhez kötődő légitársasághoz tartozott. A közel-keleti állam azonban tagadja a vádakat, hogy fegyverekkel látta volna el az RSF-et, bár az ENSZ szerint van rá bizonyíték.

A konfliktus 2023 áprilisában kezdődött az afrikai országban, melyet az ENSZ a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságának nevez. A háború kezdete óta akár 150 ezren is meghalhattak az Egyesült Államok szudáni különmegbízottjának májusi feljegyzései szerint. Az ENSZ becslései szerint a konfliktus mintegy 10 millió embert érint, a szudáni lakosság egyötöde kényszerült elhagyni otthonát.