Aljakszandr Lukasenka a hetedik ciklusra jelölteti magát a belarusz elnökválasztáson

2024.10.23. 18:22
Bár augusztusban már visszavonulásáról beszélt Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, most Kazanyban, a BRICS-országok csúcstalálkozóján bejelentette, hogy mégis elindul a januárbaan esedékes elnökválasztáson. A 30 éve folyamatosan hatalmon lévő vezető ezzel a hetedik elnöki ciklusra jelölte magát.

Indulni kíván a Belaruszban 2025. január 26-án esedékes elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka, a harminc éve hivatalban lévő államfő – adta hírül az MTI.

Ezt a belarusz elnök szerdán Kazanyban jelentette be a Rosszija 1 orosz televíziónak. Lukasenka a BRICS-országok csúcstalálkozójára érkezett Tatárföld fővárosába.

Aljakszandr Lukasenka 1994 óta van hatalmon, a hatodik elnöki ciklusa most a végéhez közeledik. A legutóbbi választást 2020-ban tartották Belaruszban. Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a voksolás első fordulójában.

Az eredmények kihirdetése után az országban több hónapig nagyszabású tüntetések voltak, a résztvevők csalást emlegetve tiltakoztak.

Aljakszandr Lukasenka idén februárban már beszélt róla, hogy újra kívánja jelöltetni magát, augusztusban azonban arra szólította fel honfitársait, hogy kezdjenek hozzászokni, új elnöke lesz az országnak. Kijelentését azzal magyarázta, hogy „az életben minden előfordulhat”.

Fáradtságra panaszkodott

Visszavonulásának pedzegetését megelőzően Aljakszandr Lukasenka júliusban egy ünnepségen tartott beszédében a nagy munkaterhelés miatti fáradtságra panaszkodott.

Rengeteg tömegrendezvény van. És az a legnehezebb, amikor rengeteg ember van, és mindenki, aki rád néz, valamit keres benned: valahol szid, valahol köszönetet mond, valahol valami mást. És ez a hatalmas embertömeg nagyon megviseli az embert – különösen az olyanok, mint egy felvonulás és más ünnepélyes események. És van egy pluszterhelés, ami Kazahsztánhoz, a 4000 kilométerre lévő Asztanához kapcsolódik. Azért mondom ezt, mert az ilyen napok nehezek

– fogalmazott a belarusz vezető.

A beszédet megelőző napokban arról érkeztek hírek, hogy Lukasenka állapota a Sanghaji Együttműködési Szervezet asztanai csúcstalálkozóján tett látogatásán „a fórum résztvevőinek szeme láttára” kezdett meredeken romlani.

„Másnap, csütörtökön is felszólalt a csúcstalálkozón, találkozott az államfőkkel, de nyilvánvaló, hogy rosszabbul néz ki, mint két nappal ezelőtt és az előző napon, amikor katonai egyenruhában vonult fel Minszkben. Az arca sápadt, fénytelen, a beszéde nem túl magabiztos volt” – mondta Mihail Fisman, a Dozsgy tévécsatorna műsorvezetője.

Lukasenka akkor abban reménykedett, hogy hazájában gyorsan felépül. „Hazatérve pedig előre elterveztem, hogy itt szállok le. A repülőtér jó, mert keleten sok mindent lehet csinálni. És az elkövetkező időkben innen fogok dolgozni, és figyelni, hogyan készülünk az aratásra” – mondta a politikus.

És ez után a teher után, amikor az ember a szülőföldjére érkezik, olyan, mintha egy másik világba kerülne. […] Eljössz a gyökereidhez, itt jobban érzed magad, könnyebben. És szó szerint 24 óra alatt egészségesek, erősek lesztek. Pont úgy, mint korábban, amikor még ezen a földön jártatok. Nagyon gyorsan felépülsz

– vélekedett Lukasenka.