Újabb Hezbollah-vezért iktatott ki Izrael, parancsnokokkal és több tucat katonával együtt

2024.10.23. 10:53
Az izraeli hadsereg közleményben erősítette meg, hogy a Hamász-vezér likvidálása után egy Hezbollah-vezért is sikerült kiiktatniuk, ráadásul az elmúlt 48 órában további három parancsnokot, illetve több tucat katonát is megöltek, akik a terrorista csoport tagjai voltak. Eközben Anthony Blinken amerikai külügyminiszter tizenegyedik alkalommal utazott Izraelbe, hogy tűzszünetet érjen el valamilyen módon, de a Hezbollah szerint erre semmi esély nincsen.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt 48 órában három Hezbollah-parancsnokot és mintegy 70 harcost ölt meg Dél-Libanonban, egy nappal azután, hogy megerősítette, megölte Hásem Szafieddint, a militáns csoport tervezett vezetőjét – számolt be a Reuters.

Dél-Libanonban az IDF csapatai továbbra is korlátozott, helyi, célzott rajtaütéseket hajtanak végre a Hezbollah terrorista csoport infrastruktúrája és tagjai ellen

– áll az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleményében. „Az elmúlt nap folyamán a csapatok mintegy 70 terroristát számoltak fel a szárazföldi és légicsapások során” – áll a közleményben.

Izrael szerdára a dél-libanoni kikötőváros, Türosz több központi negyedére is kiterjesztette evakuálási figyelmeztetését, és elrendelte, hogy az embereket észak felé evakuálják a városból. Az ország egyre fokozódó offenzívát folytat Libanonban, miután egy éve tartanak a határ menti összecsapások a Hezbollahhal, az Irán által a Közel-Kelet-szerte legjobban felfegyverzett proxyerővel.

Izrael offenzívája legalább 1,2 millió libanoni lakost űzött el otthonából, és 2530 embert ölt meg, köztük legalább 63-at az elmúlt 24 órában – közölte kedden a libanoni kormány.

Kedden az IDF közölte, hogy megerősítette Hásem Szafieddin, a múlt hónapban egy izraeli támadásban megölt Haszan Naszrallah trónörökösének halálát. A hadsereg közölte, hogy Szafieddin egy három héttel ezelőtti, Bejrút déli külvárosában végrehajtott csapásban halt meg, és ez volt az első pozitív megerősítés a haláláról. A hónap elején Izrael azt mondta, hogy „valószínűleg likvidálták”. A Hezbollah egyelőre nem reagált az izraeli nyilatkozatra.

Elértük Naszrallahot, a helyettesét és a Hezbollah felső vezetésének nagy részét. Mindenkit elérünk, aki veszélyezteti Izrael civil lakosságának biztonságát

– mondta Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök. Naszrallah rokona, Szafieddin a „Dzsihád Tanácsába” – a katonai műveletekért felelős testületbe – és a Hezbollah pénzügyi és adminisztratív ügyeit felügyelő végrehajtó tanácsba is bekerült. Szafieddin az Izraellel folytatott ellenségeskedések utolsó évében kiemelkedő szerepet vállalt a Hezbollahnál, temetéseken és más eseményeken szólalt fel, amelyeken Naszrallah biztonsági okokból sokáig nem tudott részt venni.

Az ellenállás tengelye

Izrael mindeddig nem mutatta jelét annak, hogy engedne a gázai és libanoni hadjáratában, még azután sem, hogy meggyilkolta a Hamász és a Hezbollah több vezetőjét. Diplomaták szerint Izrael célja, hogy erős pozíciót rögzítsen, mielőtt a november 5-i választás után új amerikai kormány veszi át a hatalmat Kamala Harris alelnök vagy Donald Trump korábbi elnök vezetésével.

Az Iraki Iszlám Ellenállás szerdán közölte, hogy kétszer is drónokkal támadta Izrael kikötővárosát, Eilatot, „létfontosságú” célpontokat találva el, az izraeli hadsereg azonban közölte, hogy elfogott két drónt, amelyek Eilat közelében lévő vizek felett közlekedtek.

Az Irán-barát militáns csoport a palesztinokkal való szolidaritásból az Izrael elleni támadások fokozását ígérte, miután a Hamász fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, ami a gázai háborút váltotta ki.

Az Iszlám Ellenállás, a libanoni Hezbollah, a jemeni húszi milícia, valamint különböző síita muszlim fegyveres csoportok Irakban és Szíriában, amelyeket Izrael és az Egyesült Államok az „ellenállás tengelye” néven ismer, megfogadták, hogy támogatják a palesztinokat harcukban.

Nincs esély a tűzszünetre

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden sürgette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy a Hamász vezetője, Jahja esz-Szinvár megölését kihasználva biztosítsa az október 7-i támadás túszainak szabadon bocsátását és a gázai háború befejezését. Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet közvetítésére tett többszöri sikertelen kísérlet után Blinken a gázai háború kitörése óta tizenegyedik alkalommal utazott a Közel-Keletre – és utoljára az elnökválasztás előtt, amely felboríthatja az Egyesült Államok politikáját.

Blinken a libanoni konfliktus enyhítésének módját is kereste, ahol az éjszaka folyamán legalább 18 ember – köztük négy gyermek – meghalt és 60 megsebesült egy izraeli légicsapásban Bejrút fő állami kórháza közelében. Blinken mindkét fronton nehéz küzdelemmel nézett szembe. Elmondta, hogy az Egyesült Államok reményei szerint a Hamász vezetőjének, Szinvárnak a halála – akit azzal vádolnak, hogy a Gázából Izrael területére indított halálos támadás megtervezésével egyévnyi pusztító háborút robbantott ki – új lehetőséget ad a békére.

A hivatala által kiadott közleményben Netanjahu azt mondta, hogy Szinvár likvidálása „pozitív hatással lehet a túszok visszatérésére, a háború minden céljának elérésére”.

De nem tettek említést egy esetleges tűzszünetről egy olyan háborús év után, amelyben a Hamász katonai képességei nagymértékben kimerültek, Gáza pedig nagyrészt romhalmazzá vált, és az ott lakó 2,3 millió palesztin nagy részét kitelepítették vagy elüldözték. A Hamász a maga részéről megtagadta, hogy szabadon engedje a Gázában lévő túszok sokaságát, akiket az Izrael elleni támadás során raboltak el. A Hamász azt akarja, hogy Izrael fejezze be a velük való konfliktust, és teljesen vonuljon ki a Gázai övezetből. A Hezbollah is kizárta a tárgyalásokat, amíg a harcok Izraellel folytatódnak.