Járványt okozott a McDonald’s népszerű terméke Amerikában, már halálos áldozat is van

2024.10.23. 08:26
E. coli baktériumos megbetegedéssel kezelnek több tucat embert az Egyesült Államokban, miután ettek a McDonald's népszerű termékéből. A hatóságok még vizsgálják, hogy melyik összetevő lehet a járvány okozója, viszont addig is kivonták a forgalomból a termék árusítását. A fertőzésnek eddig egy halálos áldozata van, de többen is kórházba kerültek már.

Egy ember meghalt és tucatnyian megbetegedtek a McDonald’s Quarter Pounder „negyedfontos” hamburgereivel – Magyarországon ez a McRoyal szendvics – összefüggésbe hozható E. coli fertőzésben 10 különböző államban, élén Coloradóval, ahol 26 ember betegedett meg – közölte kedden az amerikai járványügyi központ a Reuters szerint.

A McDonald’s egyik legnépszerűbb menüjéhez köthető E. coli járvány 49 embert betegített meg országszerte, és 10 ember került kórházba – közölték a hatóságok. Az érintett törzs, az E. coli O157:H7 súlyos betegséget okozhat, és ez volt a forrása annak az 1993-as járványnak, amely négy gyermek halálát okozta, akik nem eléggé átsütött hamburgert ettek a Jack in the Box éttermekben.

A világ legnagyobb gyorsétteremláncának részvényei a meghosszabbított kereskedésben mintegy 6 százalékot estek. Egy állatkereskedő szerint

a járvány kitörése szerdán az amerikai szarvasmarha határidős jegyzésére is nyomást gyakorolhat, mivel veszélyezteti a marhahús iránti keresletet.

A járvány kitörésének vizsgálata során megkérdezettek közül mindenki arról számolt be, hogy a betegség kezdete előtt a McDonald’sban evett, és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a legtöbben Quarter Pounder hamburgert említették.

A betegséghez kapcsolódó konkrét összetevőt még nem azonosították, de a nyomozók a friss, szeletelt hagymára és a friss marhahúsos húspogácsára összpontosítanak – közölte a CDC. A legtöbb megbetegedést Coloradóból és Nebraskából jelentették.

A vizsgálat első eredményei azt mutatják, hogy a megbetegedések egy része a Quarter Pounder húspogácsáiban használt szeletelt hagymához köthető, amit egyetlen beszállítótól szereztek be, és amely három elosztóközpontot lát el

– mondta Cesar Pina, a McDonald's észak-amerikai ellátási láncért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

Marler, a seattle-i Marler Clark egyik alapítója szerint az élelmiszer-biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a marhahús szennyeződése kevésbé gyakori. „Több étteremnek is alul kellene sütnie a húst” – mondta.

Görcsök, hasmenés, hányás

A McDonald's ideiglenesen kivonja a Quarter Poundert az érintett területeken, többek között a Coloradóban, Kansasban, Utahban és Wyomingban található éttermekből, és közleményében hozzátette, hogy a beszállítókkal együttműködve a következő héten pótolja a készleteket.

Az E. coli tünetei közé tartoznak a súlyos gyomorgörcsök, hasmenés és hányás.

A legtöbb fertőzést elszenvedő ember három-négy nappal a baktériumot tartalmazó étel vagy ital fogyasztása után kezd rosszul lenni – közölte a coloradói közegészségügyi hivatal. A megbetegedések azonban az expozíció után egytől tíz napig bárhol kezdődhetnek, tette hozzá a hivatal.

2015-ben a Chipotle burrito üzletlánc hasonló ügybe keveredett, akkor a több államban is kitört E.coli járvány miatt megroppantak az üzletlánc eladásai és a hírneve is. Az a járvány az E. coli egy másik törzséhez kapcsolódott, amely jellemzően kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint az E. coli O157:H7.

Colorado mellett a CDC szerint Nebraskában, Utahban és Wyomingban kisebb csoportokban néhány ember betegedett meg eddig a Quarter Pounder elfogyasztása után. Kansas, Missouri, Oregon, Iowa, Wisconsin és Montana államokban egy-egy megbetegedés történt.