Az uniós biztos szerint hatékonyabb kiutasítási rendszerre van szükség az EU-ban

2024.10.23. 14:50
Helena Dalli szerint a migrációs politika csak akkor lehet hatékony, ha az EU-ban jogtalanul tartózkodók visszatérnek eredeti hazájukba, ezért közös visszaküldéses rendszerre van szükség. A Fidesz EP-delegáció vezetője kétszínűnek nevezte, hogy Magyarország büntetést kapott, miközben az európai vezetők szigorúbb migrációs politikát vezetnének be.

Az Európai Bizottság új jogszabályok előkészítésébe kezd annak érdekében, hogy az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldése hatékonyabb legyen, miközben védi az alapjogokat és azok méltóságát, akikre a kiutasítási határozat vonatkozik – jelentette ki az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban szerdán.

Az Európai Parlamentben, „A migráció kezelése a visszaküldések fokozása révén” címmel tartott vitában Helena Dalli azt mondta: az uniós maradásra jogosulatlanok visszaküldésére vonatkozó uniós jogszabályoknak tisztességesnek kell lenniük, miközben akadályozzák és megelőzik az illegális migrációt, és védelmet biztosítanak azoknak, akiknek arra szükségük van.

Évente félmillió embernek kellene elhagynia az EU-t

Helena Dalli szerint az uniós migrációs politika csak akkor lehet hatékony és fenntartható, ha visszatérnek hazájukba azok, akik jogtalanul tartózkodnak az EU-ban.

Hozzátette, hogy január és június között a tavalyi év azonos időszakához képest 18 százalékkal nőtt a sikeres visszaküldések száma a nemzeti hatóságok beszámolói szerint. Kiemelte, hogy a migráció kiindulóországaival kötött megállapodások eredményesnek bizonyultak.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonalon 64 százalékkal, a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonalon pedig 77 százalékkal esett vissza a jogtalan határsértések száma.

Helena Dalli szerint közös visszaküldési rendszerre van szükség, mivel évente mintegy félmillió embernek kellene elhagynia az unió területét, azonban csak minden ötödik felszólított tér vissza hazájába. Véleménye szerint a legális uniós belépés biztosítására van szükség, mivel az európai lakosságszám egyre csökken, a cégeket pedig szakemberhiány sújtja.

„Micsoda hipokrácia”

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke felszólalásában elmondta, hogy az illegális migráció megállítására, külső határvédelemre és a menedékjog iránti kérelmek Európán kívüli elbírálására van szükség. Méltatlannak tartja, hogy az Európai bizottság 200 millió euróra (80 milliárd forint) bírságolta meg Magyarországot, miközben az európai vezetők szigorúbb migrációs politikát követelnek. 

Micsoda kétszínűség, micsoda hipokrácia

– tette hozzá.

Mintegy hétezren lépték át illegálisan Németország határait

Németország szövetségi rendőrsége 6921 jogosulatlan belépést jelentett szeptemberben az ország határain, ami enyhe csökkenést jelent az előző hónapokhoz képest, mivel a kormány fokozta a határellenőrzéseket az illegális határátlépések kezelése érdekében.

Az engedély nélküli belépések visszaszorítása érdekében Németország szeptember 16. óta megerősítette a határai ellenőrzését. A rendőrség jelentése szerint 2024-ben eddig több mint 64 ezren jutottak be illegálisan az országba, ami jelentős csökkenésre utal a tavalyi 92 ezerhez képest. Megerősíteni egyelőre nem tudják, hogy ez a csökkenés összefügg-e az ellenőrzés megerősítésével.

Az ellenőrzések most már kiterjednek a Dániával, Belgiummal, Hollandiával és Luxemburggal közös szárazföldi határokra is. A Lengyelországgal, a Cseh Köztársasággal, Ausztriával és Svájccal közös határokat már egy ideje ellenőrzik – közölte az MTI.