Kiderült, miről egyeztetett Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban

2024.10.23. 17:29
Az európai versenyképességről szóló Draghi-jelentés ajánlásainak mielőbbi és teljes megvalósítását emelte ki kedden Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azon a találkozón, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott Párizsban, az Élysée-palotában.

A francia államfő kedd este munkavacsora keretében tárgyalt Orbán Viktorral. Emmanuel Macron a kétoldalú viszonyban több stratégiai területen mélyíteni kívánja a partnerségi kapcsolatokat – adta hírül az MTI. 

A francia elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint Macron kijelentette, hogy a kétoldalú viszonyban több stratégiai területen kívánja mélyíteni a partnerségi kapcsolatokat.

A két vezető az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével kapcsolatban megvitatta az Európai Tanács november 8-án Budapesten tartandó informális ülésének előkészületeit, amelyen az európai versenyképességről lesz szó. A találkozón részt vesz Mario Draghi volt olasz kormányfő, az Európai Központi Bank előző elnöke, az európai versenyképességről szóló, azt stratégiai szempontból elemző jelentés szerzője. Ezzel kapcsolatban Emmanuel Macron az ajánlások mielőbbi megvalósításának fontosságát hangsúlyozta.

Az ajánlások a tavalyelőtti soros francia EU-elnökség kezdeményezte folyamat kiteljesítését is szorgalmazzák az EU ipari és technológiai szuverenitásának fokozására – emlékeztettek a közleményben.

A párizsi munkavacsorán megvitatták az Európai Politikai Közösség november 7-én Budapesten tartandó ötödik csúcstalálkozójának előkészítését is.

Szóba kerültek továbbá az uniót érintő biztonsági és a védelmi kihívások is, valamint az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatása.

A két vezető eszmecserét folytatott a Franciaország és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatokról is. Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy Franciaország mélyíteni kívánja a partnerséget több stratégiai területen, egyebek mellett a védelmi és biztonsági kérdésekben, mint az energiaellátás alakulása és az atomenergia, valamint biztosítani kívánja a kétoldalú kereskedelem fejlesztését az EU belső piacának keretében – olvasható az Élysée-palota közleményében.

Orbán Viktor a Fidesz egyik szövetségesével is tárgyalt Párizsban

A miniszterelnök a francia fővárosban tárgyalt Marine Le Pennel, a Patrióták Európáért EP-csoport egyik alapítópártjának frakcióvezetőjével kedd este.

Orbán Viktor kedd délután megbeszélést tartott Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével Párizsban, a francia Nemzetgyűlés épületében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A tárgyalás fő témája az európai migrációs helyzet volt.

A kormányfő kedden Révkomáromban is tárgyalt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, valamint Alekszandar Vucsics szerb elnökkel. Ezután Párizs felé vette az irányt, ahová Emmanuel Macron francia elnök hívta meg.

A találkozón a magyar miniszterelnök elmondta, hogy szerinte a nyugati vezetők pánikban vannak az illegális bevándorlás miatt, és hogy a pánikból csak rossz döntések születnek. A kormányfő szerint ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy lázadásközeli állapot van az Európai Unióban. Azt is elmondta, hogy van, aki már fellázadt, példaként említette a lengyel miniszterelnököt és a német kancellárt. Úgy véli, egyre többen fognak fellázadni, ami „szétveri nemcsak a migrációs paktumot, de az uniós együttműködést is.”

A miniszterelnök szerdán a budapesti Millenáris szabadtéri színpadán mondott beszédet 1956-ról, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.