A McDonald’s éttermei egyötödében leveszi az étlapról a járványt okozó hamburgerét

2024.10.24. 16:12
A mintegy 50 megbetegedést okozó E.coli járványt okozó Quarter Pounder hamburgert leveszi étlapjairól a McDonald’s. A fertőzés valószínűleg a hagymából származhat a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint, melyet a vállalat ellátási láncért felelős vezetője is megerősített. A betegség görcsökkel, hányással és hasmenéssel járhat, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni.

A McDonald’s leállította a Quarter Pounder hamburgerek árusítását amerikai éttermeinek mintegy egyötödében, mivel szövetségi egészségügyi tisztviselők vizsgálják az E. coli járványt, amely 10 államban mintegy 50 embert betegített meg, és egy ember meghalt − írja a CBS News.

A McDonald’s szóvivője szerdán közölte, hogy a gyorsétteremlánc körülbelül 1 millió Quarter Poundert adott el abban az időszakban, amikor a megbetegedések történtek. A vállalat szerint több ember betegedett volna meg, ha a fertőzés magából a húspogácsából származik, hozzátéve, hogy a burgerekhez használt hagyma lehet a bűnös.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja kedden hozta összefüggésbe a McDonald’s Quarter Pounder hamburgereit a járvánnyal, amely elsősorban Coloradóban és Nebraskában okozott megbetegedéseket. A szakemberek továbbra is vizsgálják, melyik összetevő miatt történt ennyi megfertőződés.

A hagyma lehet a bűnös a járvány hátterében

Cesar Pina, a vállalat észak-amerikai ellátási láncért felelős vezetője kedden közölte, hogy a McDonald’s első vizsgálata arra utal, hogy az E. coli megbetegedések egy része a Quarter Pounderben használt szeletelt hagymához köthető.

A McDonald's hamburgereit 175 fokon sütik, ami a vállalat szóvivője szerint meghaladja az E. coli baktérium elpusztításához szükséges 160 fokot. Azonban a feltétként használt szeletelt hagymát nem főzték meg, és egyetlen beszállítótól érkeztek. Emiatt a vállalat úgy döntött, hogy az érintett államokban nem árusítja ideiglenesen a Quarter Poundert.

A Taylor Farms eközben egy közleményt adott ki, hogy vizsgálatokat végzett termékein, de nem lelt E.coli baktérium nyomaira. Ennek ellenére óvatosságból kivonta a piacról a náluk termelt hagymát, de cáfolták, hogy ők szállították volna a feltétet.

Eddig összesen 49 megbetegedést jelentettek, a legtöbb Coloradóban és Nebraskában történt, az előbbiben 26, utóbbiban 9 beteg jelentkezett E.coli fertőzés tüneteivel. Utah-ban és Wyomingban négy-négy esetről számoltak be, ezeken kívül tovább öt államban jeleztek megbetegedéseket. Tízen kerültek kórházba szeptember vége és október 11-e között. Egy gyermek súlyos veseelégtelenséget kapott a fertőzés következtében.

Az E.coli baktérium fertőzésének tüneteiről

Az E.coli baktériummal fertőzöttek súlyos gyomorgörcsöket, hasmenést és hányást tapasztalhatnak. Kezelés nélkül öt-hét nap alatt gyógyulnak ki a fertőzésből. A lappangási ideje mindössze néhány nap, jelentette ki Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője.

Az előbb felsorolt tünetek mellett kiszáradás, csökkent vizeletürítés és szédülés is jelentkezhet a pácienseknél. A járvány miatt a McDonald’s részvényei a szerdai zárás előtt több mint öt százalékkal estek. Valamint korábban már volt a céghez köthető megbetegedés, 2018-ban ötszázan lettek rosszul egy salátához köthető járvány miatt.