Fizetős lehet a turistáknak a Notre Dame

2024.10.24. 17:38
A francia kultuszminiszter, Rachida Dati szerint a belépőjegyek bevezetésével a francia műemlékek felújítását lehetne finanszírozni. Javaslatában a Notre Dame-ot fizetőssé tenné, valamint a Louvre-nál magasabb jegyárakat számítana fel az Európai Unión kívülről érkező látogatók számára.

Rachida Dati francia kultuszminiszter javaslatot tett arra, hogy a párizsi Notre-Dame székesegyházba belépődíjat szedjenek, és a nem uniós polgároknak „többet kelljen fizetniük” a Louvre múzeum látogatásáért − írja a Politico.

Michel Barnier francia miniszterelnök megszorításai nem érintik a kulturális minisztériumot, ennek ellenére a szaktárca vezetője a Le Figarónak javasolta, hogy több pénzre van szükség az innováció és Franciaország számos műemlékének megőrzése érdekében.

Rachida Dati elképzelése szerint „az Európai Unión kívülről érkező látogatók fizessenek többet a belépőjegyekért” a Louvre-ba, hogy így biztosítsák a többi francia látnivaló felújításához szükséges forrásokat. Emellett „javaslatot tett a párizsi érseknek: vezessenek be egy jelképes díjat a Notre-Dame-ba látogató turisták számára, és a forrásokat teljes egészében a vallási örökség védelmét célzó tervre fordítsák”.

Látogatónként mindössze 5 euróval évente 75 millió eurót gyűjtenénk össze. Így a Notre-Dame de Paris megmenthetné Párizs és Franciaország összes templomát

− tette hozzá a kultuszminiszter. A Notre Dame-ot várhatóan december 8-án nyitják meg újra a nagyközönség előtt, amely még 2019-ben égett le.