Kétszer is villám csapott a Wizz Air Prágába tartó gépébe, vissza kellett fordulnia

2024.10.26. 17:22
Kétszer is belecsapott a villám szombaton a Wizz Air Kutaisziból Prágába tartó repülőgépébe. A járat kénytelen volt visszatérni a grúz kiindulási helyére. A légitársaság az Index kérdésére elmondta, hogy a repülőgépen jelenleg kötelező karbantartási ellenőrzést végeznek.

Villámcsapás érte a Wizz Air Kutaisziből Prágába tartó járatát szombaton. A repülő kénytelen volt visszafordulni a grúz kiindulási pontjára – írja a News Georgia.

Az utasok arról számoltak be, hogy két villám becsapódását is érzékelték, valamint hangos zajt hallottak a fedélzeten. A légiutas-kísérők ezután bejelentették, hogy a villámvédelmi rendszer megsérült, ezért a járat visszatér a kutaiszi repülőtérre.

Az esettel kapcsolatban a Wizz Airt is megkerestük. A légitársaság közleményében erősítette meg a történteket:

A Wizz Air W6 7923-as számú, Kutaisziból Prágába tartó járata villámcsapás miatt visszafordult a kutaiszi repülőtérre, ahol biztonságosan, eseménytelenül leszállt. A repülőgépen jelenleg kötelező karbantartási ellenőrzést végeznek

– közölte az Index kérdésére a Wizz Air.

Szüle Zsolt oktatópilóta korábban az Indexnek nyilatkozott arról, hogy a repülőgép törzse, szerkezete alumíniumból készül, villámcsapás esetén, a törzs ugyan vezeti az elektromosságot, de a villám maga nem a repülőgépben sül ki, illetve nem a repülőgépben tesz kárt. A gép átvizsgálás után folytathatja tovább az útját. Az utasokra nem jelent veszélyt.  

Mint írtuk, június végén a Wizz Air Budapestről Londonba tartó járatát érte villámcsapás. Az egyik utas belülről filmezte le a félelmetes jelenséget. Az utastérből készült felvételen jól látható, ahogy a villám végigfut a repülőgép szárnyának külső felületén.