A NASA igazgatója vizsgálatot követel Elon Musk Vlagyimir Putyinnal meglévő kapcsolatáról

2024.10.27. 08:08
Bill Nelson vizsgálatot szorgalmaz a Tesla vezérigazgatója és az orosz elnök kapcsolatáról, melyet már Volodimir Zelenszkij is megjegyzett. Emellett Elon Musk Donald Trump kampányának anyagi finanszírozásában is részt vesz, sőt kampánykörútján is vele tartott, amikor visszatért az elnökjelölt elleni merénylet helyszínére.

Bill Nelson, a NASA igazgatója pénteken vizsgálatot kért a Wall Street Journal értesülésével kapcsolatban, amely szerint a SpaceX alapítója és Donald Trump szövetségese, Elon Musk és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 vége óta „rendszeres kapcsolatot” tart fenn − közölte a CNN.

A jelentés, amely szerint az, hogy a SpaceX alapítója „személyes témákat, üzleti és geopolitikai feszültségeket” vitatott meg az orosz elnökkel, nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, mivel a SpaceX NASA-val és az amerikai hadsereggel fenntartott kapcsolatai miatt Musk hozzáférhetett kormányzati és amerikai hírszerzési információkhoz.

Nem tudom, hogy ez a történet igaz-e. Szerintem ki kellene vizsgálni

− közölte Bill Nelson. „Ha igaz a történet, hogy Elon Musk és az orosz elnök többször is beszéltek egymással, akkor azt hiszem, ez aggasztó lenne, különösen a NASA, a védelmi minisztérium és a hírszerző ügynökségek számára” − tette hozzá a NASA igazgatója.

Az amerikai hírszerzés már 2023-ban is aggályosnak vélte Elon Musk kapcsolatait Oroszországgal, de nem vizsgálták ezeket − jelentette ki egy amerikai tisztviselő. A Fehér Ház nyilatkozata szerint nem tudtak kapcsolatfelvételről, ennek ellenére többen is megerősítették amerikai és orosz oldalról, hogy Musk beszélt Putyinnal.

A Wall Street Journal idézte az orosz elnök Muskhoz intézett kérését, mely szerint Musk „Hszi Csin-ping kínai vezetőnek tett szívességből” ne aktiválja a Starlink műholdas internetszolgáltatást Tajvan felett. A lap felvetését a SpaceX vezetője nem kommentálta.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteken azt mondta, hogy látta a jelentést, de a Fehér Ház „nincs abban a helyzetben, hogy megerősítse” azt, és a kérdéseket Muskhoz továbbította. A Pentagon szóvivője közölte, hogy a védelmi minisztérium nem kommentálja az esetet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Musk és Putyin csak egy telefonbeszélgetést folytattak, amelyben „az űrről, valamint a jelenlegi és jövőbeli technológiákról” egyeztettek.

Elon Musk kulcsszerepet játszott az ukrajnai konfliktusban

A SpaceX vezetője a háború kezdete óta csökkentette Ukrajnának nyújtott támogatását, valamint nyilatkozatai a konfliktussal kapcsolatban közel állnak Donald Trump véleményéhez, aki gyorsan lezárná a háborút. Azonban Musk cégének műholdas eszközei létfontosságú kommunikációs forrást jelentettek az ukrán hadsereg számára.

Dmitrij Alperovics kiberbiztonsági szakértő a CNN egyik műsorában elmondta, hogy a Starlink „különösen Ukrajna számára nélkülözhetetlen, mert szolgáltatásai nélkül nem tudnák folytatni ezt a háborút”.

Elon Musk azonban a Pentagont kérte, hogy a Starlink finanszírozásához szükséges több tízmillió dollárt fizessék a SpaceX helyett Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij pedig számonkérte rajta, hogy döntse el, kit támogat. Erre Musk úgy válaszolt, hogy „még mindig nagyon támogatja Ukrajnát”, de fél az „eszkalációtól”. 2022 októberében azt is cáfolta, hogy Putyinnal egyeztetett volna a háború lezárását elérni kívánó „béketervről”.

A Tesla-vezér az amerikai elnökválasztási kampányba is belefolyt

Elon Musk októberben mintegy 44 millió dollárt adott a Donald Trumpot támogató America PAC-be, így a teljes támogatási összege már 119 millió dollárra emelkedett, valamint a hónap elején együtt jelent meg a republikánus jelölttel Pennsylvaniában, Butlerben, annak kampánykörútján.

Az X vezetője többször is felhívta a választók figyelmét Donald Trump támogatására, de lehetséges kormányzati szerepvállalástól sem riadna vissza. Néhány nappal korábban pedig egy nyereményjátékot indított a csatatérállamokban. Ebben azok, akik aláírnak egy petíciót, egymillió dollárt nyerhetnek.