16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Főműsoridőben lekapcsolták az ABC adását Amerikában

2000.05.02. 15:20
Több millió amerikai televíziónéző elől kapcsolta le az ABC adását május elsején a Time Warner kábelcége, mivel vitában áll a tévécsatornával, illetve annak tulajdonosával, a Walt Disney médiatársasággal. A rajongók így nem láthatták például a ,,Legyen ön is milliomos" amerikai változatát, mivel a kábelcég főműsoridőben kapcsolta le a hálózatról az ABC-t. A Disney az ügyben a médiahatósághoz fordult, s máris elnyerte Giuliani New York-i polgármester támogatását, aki ,,hülyeségnek" nevezte a Time Warner eljárását.
Kikapcsolva
A The New York Times szerint immár a nagyközönséget is érinti az a konfliktus, amely az ország két óriásvállalata, a Time Warner és a Walt Disney között zajlik. A vita egyebek mellett arról folyik, mennyit kell a Time Warnernek fizetnie azért, hogy a Disney programjait sugározhatja, pontosabban kábelen közvetítheti. A New York-i befolyásos lap szerint azonban ennél jóval komolyabb ügyek húzódnak meg az immár ellenségeskedéssé fajult nézeteltérések mögött.

A UPC félbeszakította a Nap-keltét

A Magyar ATV Nap-kelte című műsorának készítői végtelenül szomorúan vették tudomásul, hogy a UPC kábeltévé-szolgáltató az adásidő letelte előtt, Vágó István mondatát félbeszakítva váltott át hétfőn az ATV műsoráról az Extrém sportok adására - mondta a Népszavának Lakat T. Károly főszerkesztő. Vágó éppen az RTL általa vezetett Legyen ön is milliomos! című vetélkedőjének kulisszatitkait fejtegette. A magyar nézőket szerinte ez egészen biztosan jobban érdekelte volna, mint az idegen nyelvű adás, akárcsak a műsorban később következő sztárok: Gálvölgyi János, Kis Mari, Halász Judit, Tóth Enikő, Koltay Róbert és Kern András.

Az eset amiatt történhetett meg, hogy a UPC-hez tartozó kábelháztartások nagy részében az ATV műsorát csak a Nap-kelte idején továbbítják, később átkapcsolnak az Extrém sportok angol nyelvű adására. A Nap-kelte hétköznap 5 óra 50 perctől 9 óráig tart, szombaton és vasárnap viszont 6 óra 50-től 10 óráig, amit az 1 órás Nap-kelte extra követ. Május 1-je lévén tegnap a hét végi műsorrendet követték - ahogy azt a műsorújságok is közölték -, de a UPC ezt nem vette figyelembe.

A UPC nem szándékos gonoszság miatt szakította meg az adást, hanem, mert a Nap-kelte készítői nem értesítették a kábeltársaságot, hogy május 1-jén is a hét végén megszokott időben sugározzák a műsort - mondta Hagymásy András kommunikációs igazgató. Úgy vélte, munkatársaiktól nem várható el, hogy a műsorújságot böngésszék, meddig tart az adás. Azzal kapcsolatban, hogy az ATV és a UPC vitájában - amelyben a televízió pert indított a kábeltársaság ellen - van-e előrelépés, Hagymásy elmondta: levelet írtak az ATV-nek, amelyben közlik, hogy milyen ütemben tudják bővíteni azoknak a háztartásoknak a számát, ahol az ATV 24 órában fogható. Május 4-től ebben jelentős bővülést tudnak elérni - tette hozzá.

Forrás: Népszava

A szórakoztató programok és a hírek sugárzása, közlése régóta érzékeny pontja az amerikai média világának: hosszú ideje nem bírják egymást elviselni a kábelcégek és a műsorsugárzók, de ugyancsak konfliktus bontakozott ki a kábelesek és a műholdas vállalkozások között. Az általános utálatot csak elmélyítette a mostani konkrét esetben az, hogy a Disney ellenzi az America Online (internetes vonali szolgáltató) és a Time Warner médiacég év elején bejelentett fúzióját.

A Time Warner Cable (TWC) ezek után tiltotta le hálózatáról az ABC állomásait, méghozzá főműsoridőben. A TWC olyan ,,apróbb" városokban állította le a közvetítést, mint New York, Los Angeles, Philadelphia, így a kábelcég 3,5 millió előfizetője nem láthatta a ,,Legyen ön is milliomos" (Who Wants to Be a Millionaire) műsorát.

Az ABC tulajdonosa, a Walt Disney az eset miatt a Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz fordult, és arra kérte a médiahatóságot, hogy kényszerítse rá a Time Warnert az ABC programjainak újbóli sugárzására.

Közben az amerikai kábelelőfizetők azt a feliratot láthatták képernyőjükön, hogy ,,a Disney elvette tőlük az ABC-t", miután a médiacég nem fogadta el a Time Warner ajánlatát, túl magas árat kérve a programok továbbításáért. A Disney egyik vezetője ezt csak így kommentálta: a Time Warner emberei ,,hazugok és monopolisták".

A Disney-t súlyos károk érhetik, ha tovább folytatódik a jogvita, és addig sem sugározzák a műsorait: nem csupán reklámbevételektől esik el a cég, hanem nem juttathatja el olyan programjait a nézőkhöz, mint például a Kentucky Derby (a három legnagyobb amerikai lóverseny egyike) futamai, vagy a legnézettebb tévésorozatok befejező epizódjai. (Persze szezonális befejezésekről van szó, tehát nem egyszerre érne véget az összes amerikai szappanopera.)

A rajongók nem láthatták a ,,Legyen ön is milliomos" amerikai változatát
A Time Warner ugyancsak sokat veszíthet a konfliktuson: már most is sokan bírálják az AOL-lal tervezett fúzióját, azzal érvelve, hogy túl nagy hatalmat koncentrálna egyetlen kézben az új vállalat. Másfelől a Time Warner elidegenítheti magától az előfizetőket, akiket valószínűleg nem nagyon érdekel, hogy kivel és miről vitatkozik éppen a kábeltévéjük.

A Disney fő lobbistái máris az amerikai Kongresszus elé vitték az ügyet: szerintük, ha egyesülne a Time Warner az AOL-lal, akkor az olyan cégek, mint a Walt Disney, nehezebben juttathatnák el üzeneteiket az interneten keresztül a fogyasztókhoz. (A kábeltévés lehetőségekről már nem is igazán álmodnak...)

A vitában máris befolyásos támogatóra lelt a Walt Disney: Rudy Giuliani New York-i polgármester szerint a Time Warner egy ,,ragadozó monopólium" módjára viselkedik, amely ,,túl nagyra nőtt". Giuliani egyszerűen hülyeségnek nevezte a Time Warner ajánlatát, amelyet a kábelcsatornáin feltüntetett, s amely szerint az előfizetők vegyenek maguknak antennát, ha fogni akarják az ABC-t. A polgármester szerint ez irreális javaslat, hiszen a felhőkarcolókkal túlzsúfolt New Yorkban a vételi lehetőségek (antennával) rendkívül rosszak.



  • Hírek
  • Hírek