Árpád
-2 °C
4 °C

Főműsoridőben lekapcsolták az ABC adását Amerikában

2000.05.02. 15:20
Több millió amerikai televíziónéző elől kapcsolta le az ABC adását május elsején a Time Warner kábelcége, mivel vitában áll a tévécsatornával, illetve annak tulajdonosával, a Walt Disney médiatársasággal. A rajongók így nem láthatták például a ,,Legyen ön is milliomos" amerikai változatát, mivel a kábelcég főműsoridőben kapcsolta le a hálózatról az ABC-t. A Disney az ügyben a médiahatósághoz fordult, s máris elnyerte Giuliani New York-i polgármester támogatását, aki ,,hülyeségnek" nevezte a Time Warner eljárását.
Kikapcsolva
A The New York Times szerint immár a nagyközönséget is érinti az a konfliktus, amely az ország két óriásvállalata, a Time Warner és a Walt Disney között zajlik. A vita egyebek mellett arról folyik, mennyit kell a Time Warnernek fizetnie azért, hogy a Disney programjait sugározhatja, pontosabban kábelen közvetítheti. A New York-i befolyásos lap szerint azonban ennél jóval komolyabb ügyek húzódnak meg az immár ellenségeskedéssé fajult nézeteltérések mögött.

A UPC félbeszakította a Nap-keltét

A Magyar ATV Nap-kelte című műsorának készítői végtelenül szomorúan vették tudomásul, hogy a UPC kábeltévé-szolgáltató az adásidő letelte előtt, Vágó István mondatát félbeszakítva váltott át hétfőn az ATV műsoráról az Extrém sportok adására - mondta a Népszavának Lakat T. Károly főszerkesztő. Vágó éppen az RTL általa vezetett Legyen ön is milliomos! című vetélkedőjének kulisszatitkait fejtegette. A magyar nézőket szerinte ez egészen biztosan jobban érdekelte volna, mint az idegen nyelvű adás, akárcsak a műsorban később következő sztárok: Gálvölgyi János, Kis Mari, Halász Judit, Tóth Enikő, Koltay Róbert és Kern András.

Az eset amiatt történhetett meg, hogy a UPC-hez tartozó kábelháztartások nagy részében az ATV műsorát csak a Nap-kelte idején továbbítják, később átkapcsolnak az Extrém sportok angol nyelvű adására. A Nap-kelte hétköznap 5 óra 50 perctől 9 óráig tart, szombaton és vasárnap viszont 6 óra 50-től 10 óráig, amit az 1 órás Nap-kelte extra követ. Május 1-je lévén tegnap a hét végi műsorrendet követték - ahogy azt a műsorújságok is közölték -, de a UPC ezt nem vette figyelembe.

A UPC nem szándékos gonoszság miatt szakította meg az adást, hanem, mert a Nap-kelte készítői nem értesítették a kábeltársaságot, hogy május 1-jén is a hét végén megszokott időben sugározzák a műsort - mondta Hagymásy András kommunikációs igazgató. Úgy vélte, munkatársaiktól nem várható el, hogy a műsorújságot böngésszék, meddig tart az adás. Azzal kapcsolatban, hogy az ATV és a UPC vitájában - amelyben a televízió pert indított a kábeltársaság ellen - van-e előrelépés, Hagymásy elmondta: levelet írtak az ATV-nek, amelyben közlik, hogy milyen ütemben tudják bővíteni azoknak a háztartásoknak a számát, ahol az ATV 24 órában fogható. Május 4-től ebben jelentős bővülést tudnak elérni - tette hozzá.

Forrás: Népszava

A szórakoztató programok és a hírek sugárzása, közlése régóta érzékeny pontja az amerikai média világának: hosszú ideje nem bírják egymást elviselni a kábelcégek és a műsorsugárzók, de ugyancsak konfliktus bontakozott ki a kábelesek és a műholdas vállalkozások között. Az általános utálatot csak elmélyítette a mostani konkrét esetben az, hogy a Disney ellenzi az America Online (internetes vonali szolgáltató) és a Time Warner médiacég év elején bejelentett fúzióját.

A Time Warner Cable (TWC) ezek után tiltotta le hálózatáról az ABC állomásait, méghozzá főműsoridőben. A TWC olyan ,,apróbb" városokban állította le a közvetítést, mint New York, Los Angeles, Philadelphia, így a kábelcég 3,5 millió előfizetője nem láthatta a ,,Legyen ön is milliomos" (Who Wants to Be a Millionaire) műsorát.

Az ABC tulajdonosa, a Walt Disney az eset miatt a Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz fordult, és arra kérte a médiahatóságot, hogy kényszerítse rá a Time Warnert az ABC programjainak újbóli sugárzására.

Közben az amerikai kábelelőfizetők azt a feliratot láthatták képernyőjükön, hogy ,,a Disney elvette tőlük az ABC-t", miután a médiacég nem fogadta el a Time Warner ajánlatát, túl magas árat kérve a programok továbbításáért. A Disney egyik vezetője ezt csak így kommentálta: a Time Warner emberei ,,hazugok és monopolisták".

A Disney-t súlyos károk érhetik, ha tovább folytatódik a jogvita, és addig sem sugározzák a műsorait: nem csupán reklámbevételektől esik el a cég, hanem nem juttathatja el olyan programjait a nézőkhöz, mint például a Kentucky Derby (a három legnagyobb amerikai lóverseny egyike) futamai, vagy a legnézettebb tévésorozatok befejező epizódjai. (Persze szezonális befejezésekről van szó, tehát nem egyszerre érne véget az összes amerikai szappanopera.)

A rajongók nem láthatták a ,,Legyen ön is milliomos" amerikai változatát
A Time Warner ugyancsak sokat veszíthet a konfliktuson: már most is sokan bírálják az AOL-lal tervezett fúzióját, azzal érvelve, hogy túl nagy hatalmat koncentrálna egyetlen kézben az új vállalat. Másfelől a Time Warner elidegenítheti magától az előfizetőket, akiket valószínűleg nem nagyon érdekel, hogy kivel és miről vitatkozik éppen a kábeltévéjük.

A Disney fő lobbistái máris az amerikai Kongresszus elé vitték az ügyet: szerintük, ha egyesülne a Time Warner az AOL-lal, akkor az olyan cégek, mint a Walt Disney, nehezebben juttathatnák el üzeneteiket az interneten keresztül a fogyasztókhoz. (A kábeltévés lehetőségekről már nem is igazán álmodnak...)

A vitában máris befolyásos támogatóra lelt a Walt Disney: Rudy Giuliani New York-i polgármester szerint a Time Warner egy ,,ragadozó monopólium" módjára viselkedik, amely ,,túl nagyra nőtt". Giuliani egyszerűen hülyeségnek nevezte a Time Warner ajánlatát, amelyet a kábelcsatornáin feltüntetett, s amely szerint az előfizetők vegyenek maguknak antennát, ha fogni akarják az ABC-t. A polgármester szerint ez irreális javaslat, hiszen a felhőkarcolókkal túlzsúfolt New Yorkban a vételi lehetőségek (antennával) rendkívül rosszak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?