16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Újra közvetíti a Time Warner az ABC-t

2000.05.03. 10:36
A Time Warner kábelcége 39 órás adásszünet után, kedd délután (New York-i idő szerint 3 óra 21 perckor) újra megkezdte az ABC tévéállomás műsorának közvetítését hálózatán. Így 3,5 millió amerikai láthatta Rebecca Herbstöt, amint a General Hospital sorozatban sírva fakad, mert barátja, Lucky immár nem igazán érdeklődik iránta. Ezzel átmenetileg megoldódott az óriási botrányt kavaró médiavita, amely a Time Warner és az ABC tulajdonosa, a Walt Disney cég között robbant ki.
A két cég hónapok óta nem tudott megegyezni arról, hogy mennyit kell fizetnie a Time Warnernek azért, hogy közvetítheti az ABC programjait. Az elhúzódó tárgyalásokat a kábelcég azonban hétfőn drasztikus lépéssel kívánta felgyorsítani: főműsoridőben lekapcsolta hálózatáról az ABC-t, s így New York, Los Angeles és Houston jelentős részein nem láthatták a nézők a legnépszerűbb amerikai sorozatokat és vetélkedőket, köztük a ,,Legyen ön is milliomos" amerikai változatát.

39 órás adásszünet után, újra látható
A Time Warnerre a lekapcsolás után óriási politikai és hatósági nyomás nehezedett. A The New York Times értesülései szerint a kábelcég a Szövetségi Kommunikációs Bizottság, az amerikai médiahatóság Time Warnert elmarasztaló döntése előtt néjhány órával határozott úgy, hogy újra közvetíti a műsorokat.

Politikusok - pártpolitikai hovatartozástól függetlenül - szintén kikeltek a Time Warner lépése ellen. Így például John McCain szenátor, a befolyásos republikánus kereskedelmi bizottsági elnök testületi meghallgatásokat tervez az ügyben. Charles Schumer New York-i demokrata szenátor levelet írt a médiacégeknek, a viták rendezésére kérve őket. Rudy Giuliani New York-i polgármester pedig többször is elítélte a Time Warnert monopolisztikus viselkedése miatt.

Megfigyelők szerint a Time Warnert rendkívül kínosan érinti az ügy, mivel sokan már eddig is támadták az AOL internetes vonali szolgáltatóval tervezett fúzióját. Úgy tűnik, a mostani arrogáns lépés, a kiszolgáltatott nézők megfosztása az egyik legnézettebb amerikai tévécsatornától, erős érveket ad a vállalalegyesítés ellenzőinek. A Walt Disney kormányzati lobbistái máris ellenoffenzívába kezdtek, és a monopolistáknak minősítették a Time Warnert.

Ilyen helyzetben nem véletlen, hogy a Time Warner korábban húzódozó vezetői szinte percek alatt fogadták el a Walt Disney újabb tárgyalási határidőre vonatkozó ajánlatát. A legfrissebb átmeneti megállapodás szerint július 15-éig kell a vitás kérdéseket egyezményben rendezni a két cég között.  • Hírek
  • Hírek