György
14 °C
24 °C

Nem díszpolgár többé Ausztriában Adolf Hitler

2004.04.06. 12:45
Az országban utolsóként a felső-ausztriai Haslach-ban is megfosztották a náci diktátort tiszteletbeli címétől. Németországban Bitterfeld in Sachsen-Anhalt az egyetlen település, ahol ragaszkodnak Hitler díszpolgári címéhez.
Hatvanhat évvel az adományozási aktus után törölték Haslachban Adolf Hitler díszpolgári címét - adta hírül az Ananova. A felső-ausztriai kisváros volt az utolsó az országban, ahol megtarthatta a diktátor a címet. Az 1938 márciusában adományozott tiszteletbeli polgárságot április első hetében törölte a város önkormányzata, amikor úgy döntöttek, hogy ideje Hitlert megfosztani a címtől.

Norbert Leitner, a város szociáldemokrata polgármestere a sajtónak elmondta: "ez egy több mint szükségszerű demokratikus tisztogatás volt". A késlekedés okaként egyfajta félreértést emlegetnek: a mostani városatyák elődei ugyanis azt hitték, a diktátor halálával automatikusan törlődött a díszpolgári bejegyzés, ezért hivatalosan sosem fosztották meg attól. A város jelenlegi vezetője azután tette meg a már rég időszerű lépést, miután rájött, hogy jogilag még mindig érvényben van a kétes értékű cím.

Németországban Bitterfeld in Sachsen-Anhalt az utolsó város, ahol még érvényben van Hitler díszpolgársága. A polgármester szerint a díszpolgárrá avatottak listáját változatlan formában kell megőrizni a történelmi hűség kedvéért.