Natália
1 °C
7 °C

Megrengette a román belpolitikát az Armageddon jelentés

2002.01.22. 10:53
Megrengette a román belpolitikát a miniszterelnök vagyonát és kétes kapcsolatait firtató Armageddon-jelentés: 48 órával a dokumentum ismertetése után két, Emil Constantinescu volt államfőhöz közeli személyt letartóztattak az üggyel kapcsolatban. Az ellenzék a Ceausescu idejéből ismert módszereket emlegeti. Adrian Nastase miniszterelnök egy sajtótájékoztatáson kifakadt az újságírók előtt, majd később elismerte: hibázott.

A jelentés közzététele, amely szerint Adrian Nastase miniszterelnök hatalmas vagyonnal rendelkezik és kétes hírű üzletemberekkel tart fenn kapcsolatot, veszélyezteti az állam biztonságát - ismertette véleményét a román ügyészség. Úgy ítéltem meg, hogy a jelentésben szereplő adatok hamisak, és elrendeltem Ovidiu Iane letartóztatását és Mugur Ciuvica kihallgatását - nyilatkozik az üggyel foglalkozó Alexandru Chiciu ügyész.

A román sajtó csütörtökön ismertette az Armageddon II. című jelentést. A vádakra reagáló Adrian Nastase miniszterelnök csütörtökön diverziónak nevezte a jelentést, és úgy vélte, nem véletlen, hogy akkor jelenik meg, amikor egy korrupcióval foglalkozó testület felállítását tervezik.

Rekordidő alatt találták meg a gyanúsítottakat

A nyomozás a román rendőrségre nem jellemző gyorsasággal folyt, és szombaton két gyanúsítottat is előállítottak. Mugur Ciuvicát, Emil Constantinescu volt államfő kabinetfőnökét hamis információk terjesztésével vádolta meg az ügyészség. A férfit kihallgatták, és megtiltották neki, hogy harminc napon belül elhagyja lakóhelyét.

A rendőrség letartóztatta Ovidiu Cristian Ianét, a Favorit Tech Kft. ügyvezetőjét is, ám vélhetően a sajtó nyomására késöbb szabadon engedte. A számítástechnikust azzal gyanúsítják, hogy Emil Constantinescu kabinetfőnökének kérésére ő tette fel az internetre a jelentést, illetve ő küldözgetett leveleket a különböző szerkesztőségeknek.

Diktatorikus módszerek és a sajtószabadság halála

A sajtó és a jogvédő szervezetek felháborodtak az ügyészség módszerei miatt. Az APADOR-CH jogvédő egyesület szerint tipikusan a diktatúrákra jellemző attitűdöt mutatott az ügyészség: a vádakat már azelőtt megfogalmazták, mielőtt a jelentés valóságtartalmát megvizsgálták volna. A szervezet szerint a két férfi kihallgatása "rendkívül súlyos és indokolatlan csapás a romániai szólásszabadságra".

Mircea Toma, az egyik sajtófigyelő ügynökség képviselôje feljelentette saját magát, mivel a jelentést továbbította egy, többnyire újságírókat tömörítő levelezőlistára. "Azért jelentettem fel magam, mivel a Legfelsőbb Törvényszék tudomására akarom hozni: nem egyezünk bele abba, hogy megfélemlítsenek bennünket" -- áll az újságírónak az ügyészségre eljuttatott nyilatkozatában. Az ellenzéki politikus, a liberális Valeriu Stoica (volt igazságügyi miniszter) szerint az ügyben tanúsított gyorsaság azt jelzi, hogy politikai parancsra cselekedett az ügyészség. A sajtó pedig egyenesen önkényuralommal vádolta a miniszterelnököt.

A miniszterelnök kifakadt

A miniszterelnök azonban nem sokáig bírta a sajtó nyomását, és egy hétfő délutáni tájékoztató alatt kifakadt az őt faggató BBC és Szabad Európa Rádió riportereinek (miután tollát idegesen az asztalra dobta): "A tárgyalásaimon nem Önöket képviselem, nem tudom milyen állampolgárok Önök, én a román polgárokat képviselem. Ha én a külföld szemében egy semmirevaló, egy korrupt ember vagyok, hogyan tudnék ilyen tárgyalásokon részt venni. Nem értik?"

Kifakadását a miniszterelnök egy utolsó, hétfő esti nyilatkozattal próbálta csitítani, mondván, hibázott, és nem kellett volna elragadtatnia magát az újságírók előtt. A kormányfő megkérte az ügyészséget, vizsgálja meg vagyoni helyzetét, hogy ezzel cáfolja a jelentésben foglaltakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?