Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Megrengette a román belpolitikát az Armageddon jelentés

2002.01.22. 10:53
Megrengette a román belpolitikát a miniszterelnök vagyonát és kétes kapcsolatait firtató Armageddon-jelentés: 48 órával a dokumentum ismertetése után két, Emil Constantinescu volt államfőhöz közeli személyt letartóztattak az üggyel kapcsolatban. Az ellenzék a Ceausescu idejéből ismert módszereket emlegeti. Adrian Nastase miniszterelnök egy sajtótájékoztatáson kifakadt az újságírók előtt, majd később elismerte: hibázott.

A jelentés közzététele, amely szerint Adrian Nastase miniszterelnök hatalmas vagyonnal rendelkezik és kétes hírű üzletemberekkel tart fenn kapcsolatot, veszélyezteti az állam biztonságát - ismertette véleményét a román ügyészség. Úgy ítéltem meg, hogy a jelentésben szereplő adatok hamisak, és elrendeltem Ovidiu Iane letartóztatását és Mugur Ciuvica kihallgatását - nyilatkozik az üggyel foglalkozó Alexandru Chiciu ügyész.

A román sajtó csütörtökön ismertette az Armageddon II. című jelentést. A vádakra reagáló Adrian Nastase miniszterelnök csütörtökön diverziónak nevezte a jelentést, és úgy vélte, nem véletlen, hogy akkor jelenik meg, amikor egy korrupcióval foglalkozó testület felállítását tervezik.

Rekordidő alatt találták meg a gyanúsítottakat

A nyomozás a román rendőrségre nem jellemző gyorsasággal folyt, és szombaton két gyanúsítottat is előállítottak. Mugur Ciuvicát, Emil Constantinescu volt államfő kabinetfőnökét hamis információk terjesztésével vádolta meg az ügyészség. A férfit kihallgatták, és megtiltották neki, hogy harminc napon belül elhagyja lakóhelyét.

A rendőrség letartóztatta Ovidiu Cristian Ianét, a Favorit Tech Kft. ügyvezetőjét is, ám vélhetően a sajtó nyomására késöbb szabadon engedte. A számítástechnikust azzal gyanúsítják, hogy Emil Constantinescu kabinetfőnökének kérésére ő tette fel az internetre a jelentést, illetve ő küldözgetett leveleket a különböző szerkesztőségeknek.

Diktatorikus módszerek és a sajtószabadság halála

A sajtó és a jogvédő szervezetek felháborodtak az ügyészség módszerei miatt. Az APADOR-CH jogvédő egyesület szerint tipikusan a diktatúrákra jellemző attitűdöt mutatott az ügyészség: a vádakat már azelőtt megfogalmazták, mielőtt a jelentés valóságtartalmát megvizsgálták volna. A szervezet szerint a két férfi kihallgatása "rendkívül súlyos és indokolatlan csapás a romániai szólásszabadságra".

Mircea Toma, az egyik sajtófigyelő ügynökség képviselôje feljelentette saját magát, mivel a jelentést továbbította egy, többnyire újságírókat tömörítő levelezőlistára. "Azért jelentettem fel magam, mivel a Legfelsőbb Törvényszék tudomására akarom hozni: nem egyezünk bele abba, hogy megfélemlítsenek bennünket" -- áll az újságírónak az ügyészségre eljuttatott nyilatkozatában. Az ellenzéki politikus, a liberális Valeriu Stoica (volt igazságügyi miniszter) szerint az ügyben tanúsított gyorsaság azt jelzi, hogy politikai parancsra cselekedett az ügyészség. A sajtó pedig egyenesen önkényuralommal vádolta a miniszterelnököt.

A miniszterelnök kifakadt

A miniszterelnök azonban nem sokáig bírta a sajtó nyomását, és egy hétfő délutáni tájékoztató alatt kifakadt az őt faggató BBC és Szabad Európa Rádió riportereinek (miután tollát idegesen az asztalra dobta): "A tárgyalásaimon nem Önöket képviselem, nem tudom milyen állampolgárok Önök, én a román polgárokat képviselem. Ha én a külföld szemében egy semmirevaló, egy korrupt ember vagyok, hogyan tudnék ilyen tárgyalásokon részt venni. Nem értik?"

Kifakadását a miniszterelnök egy utolsó, hétfő esti nyilatkozattal próbálta csitítani, mondván, hibázott, és nem kellett volna elragadtatnia magát az újságírók előtt. A kormányfő megkérte az ügyészséget, vizsgálja meg vagyoni helyzetét, hogy ezzel cáfolja a jelentésben foglaltakat.