Piroska
-2 °C
5 °C

Két amerikai halott a tálib rajtaütésben

2003.03.29. 18:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Újabb hadműveletet indítottak bujkáló tálib fegyveresek mintegy százfős csoportja ellen Afganisztánban, a tálibok kemény ellenállást tanúsítanak. Dél-Afganisztánban négy fegyveres rajtaütött egy amerikai felderítő járőrön, megölt két amerikai katonát, egyet pedig megsebesített.
Az amerikai erők B-52-es hadászati bombázókat és Apache helikoptereket is bevetettek Afganisztán déli részén abban a hadműveletben, amelyet bujkáló tálib fegyveresek mintegy százfős csoportja ellen indítottak az uruzgani és kandahári tartományi kormányzat katonáival együtt.

Légi támogatás

A Kandahártól 75 kilométerre északnyugatra kirobbant harcokban az első hírek szerint négy tálibot megöltek, hatot pedig elfogtak. Az újabb jelentések azonban arról tanúskodnak, hogy a 2001 végén megdöntött szélsőséges tálib kormányzat nehézfegyverekkel is rendelkező hívei kemény ellenállást tanúsítanak, s ezért az akcióban résztvevő amerikai alakulat az AFP francia hírügynökség szerint kénytelen volt további légi támogatást kérni az afganisztáni béketeremtő misszió európai résztevőitől.

Az Afganisztánban szolgáló amerikai kontingens közleménye szerint a harcokban ledobtak két GBU-12-es típusú bunkerromboló bombát is. A GBU-12-es nagy találati pontosságú bomba, és közel kéttonnás robbanótöltettel van felszerelve.

Az újabb tálibellenes hadműveletet azután indították el, hogy tálib fegyveresek csütörtökön Gebargján község közelében, afgán munkatársai szeme láttára kivégezték a Nemzetközi Vöröskereszt egyik munkatársát, a svájci állampolgárságú, salvadori születésű Ricardo Munguiát.

Rajtaütés

Az ugyancsak dél-afganisztáni Helmand tartományban szombaton négy fegyveres rajtaütött egy amerikai felderítő járőrön, megölt két amerikai katonát, egyet pedig megsebesített.

Az Afganisztánban szolgáló amerikai kontingens közleménye szerint a Gireszk település határában (Kandahártól mintegy 110 kilométerre nyugatra) végrehajtott rajtaütésben megsebesült három afgán katona és Hilmand tartomány felderítő parancsnoka, Ded Mohamed Hán is.

A járőrök egy amerikai pénzből finanszírozott iskola- és kórházépítkezés helyszínét ellenőrizték, amikor rajtuk ütöttek.