István, Vajk
17 °C
34 °C

Bosszúból lőhették a magyar katonák táborát

2007.10.30. 14:08
Valószínűleg elesett társaik halálát akarták megbosszulni azok a fegyveresek, akik hétfőn rakétákat lőttek a puli-humri magyar tábor irányába Afganisztánban - mondta Rózsa Tibor, a tábor parancsnoka. A támadók vagy a rendőrség épületét vették célba, vagy a magyar tábort, csak rosszul számították ki a rakéta pályáját a sötétben.

A támadás után hétfőn este még arra gyanakodtak, hogy tüzérségi aknagránátok robbantak, keddre azonban kiderült, hogy két rakétát lőttek ki fegyveresek a magyar tábor irányába. A szerkezetek átrepültek a tábor felett és annak falaitól távolabb csapódtak be - mondta Rózsa Tibor.

A parancsnok hozzáfűzte: információik szerint október 28-án két fegyveres érkezett Puli-Humriba a szomszédos járásból, hogy bosszút álljanak társaik halálért, akik Nárinban egy rendőrök és lázadók között kitört tűzpárbajban vesztették életüket.

Feltehetően a rendőrség épülete, vagy a helyi kormányzati központ volt a célpont, de azt sem lehet kizárni, hogy a magyar tábort vették célba, csak rosszul számították ki a rakéta pályáját a sötét miatt - mondta a parancsnok. Az MTI kérdésére Rózsa Tibor elmondta: a tábor védelmét külön nem erősítették meg, de szigorúbb szabályrendszert vezettek be.

A tábor parancsnoka kiemelte, hogy a becsapódásokat követően a helyi rendőrség azonnal kivonult a helyszínre, elkezdte a vizsgálatot az ügyben.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: a robbanások is megerősítették abban, hogy a magyar csapatoknak a közép-ázsiai országban kell maradniuk, segíteniük kell stabilizálni a térséget. Szekeres Imre szerint biztos, hogy hatékony lesz a héten induló Erős kéz katonai művelet, amely a tálib ellenállók és fegyveresek erejét kívánja megtörni és megakadályozni a további robbantásokat.

Magyarország körülbelül kétszáz katonával tavaly vette át a több mint 760 ezer lakosú északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának (PRT) vezetését Hollandiától.