Jolán
2 °C
4 °C

Bosszúból lőhették a magyar katonák táborát

2007.10.30. 14:08
Valószínűleg elesett társaik halálát akarták megbosszulni azok a fegyveresek, akik hétfőn rakétákat lőttek a puli-humri magyar tábor irányába Afganisztánban - mondta Rózsa Tibor, a tábor parancsnoka. A támadók vagy a rendőrség épületét vették célba, vagy a magyar tábort, csak rosszul számították ki a rakéta pályáját a sötétben.

A támadás után hétfőn este még arra gyanakodtak, hogy tüzérségi aknagránátok robbantak, keddre azonban kiderült, hogy két rakétát lőttek ki fegyveresek a magyar tábor irányába. A szerkezetek átrepültek a tábor felett és annak falaitól távolabb csapódtak be - mondta Rózsa Tibor.

A parancsnok hozzáfűzte: információik szerint október 28-án két fegyveres érkezett Puli-Humriba a szomszédos járásból, hogy bosszút álljanak társaik halálért, akik Nárinban egy rendőrök és lázadók között kitört tűzpárbajban vesztették életüket.

Feltehetően a rendőrség épülete, vagy a helyi kormányzati központ volt a célpont, de azt sem lehet kizárni, hogy a magyar tábort vették célba, csak rosszul számították ki a rakéta pályáját a sötét miatt - mondta a parancsnok. Az MTI kérdésére Rózsa Tibor elmondta: a tábor védelmét külön nem erősítették meg, de szigorúbb szabályrendszert vezettek be.

A tábor parancsnoka kiemelte, hogy a becsapódásokat követően a helyi rendőrség azonnal kivonult a helyszínre, elkezdte a vizsgálatot az ügyben.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: a robbanások is megerősítették abban, hogy a magyar csapatoknak a közép-ázsiai országban kell maradniuk, segíteniük kell stabilizálni a térséget. Szekeres Imre szerint biztos, hogy hatékony lesz a héten induló Erős kéz katonai művelet, amely a tálib ellenállók és fegyveresek erejét kívánja megtörni és megakadályozni a további robbantásokat.

Magyarország körülbelül kétszáz katonával tavaly vette át a több mint 760 ezer lakosú északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának (PRT) vezetését Hollandiától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?