Benedek
-5 °C
5 °C

Az afganisztáni választások leállítását követelik a jelöltek

2004.10.09. 13:45
Csalásokra hivatkozva az Afganisztánban folyó elnökválasztás azonnali felfüggesztését követelik Hamid Karzainak, az ideiglenes kormány vezetőinek vetélytársai, akik az egyik ellenzéki induló házában gyűltek össze. A választási bizottság a panaszok ellenére nem függeszti fel az afganisztáni elnökválasztást.
Hírek szerint a tizenöt versenyben lévő elnökjelölt közül tizennégy írta alá szombaton azt a petíciót, amelyet azután a házigazda, az üzbég Abdul Szattar Szirat olvasott fel otthona előtt, s amely szerint az aláírók a tapasztalt törvénytelenségek miatt nem fogják elfogadni a választások eredményét. Az egyetlen nő jelölt nő, Maszúda Dzsalál még nem látta el kézjegyével a dokumentumot, de ő is "tervezett és szervezett csalásokról" beszél. Mint mondta, a nap folyamán eldönti, csatlakozik-e az aláírókhoz.

Az ország első közvetlen elnökválasztásán eredetileg tizennyolcan indultak, de két jelölt visszalépett Karzai javára.

Baj van a tintával

A szavazás lebonyolítását kifogásolók felemlítik egyebek közt, hogy néhány helyen a hüvelykujjra festendő, ledörzsölhetetlen tinta helyett olyat használtak, amely könnyedén eltávolítható volt, s így a választók ott akár többször is az urnákhoz járulhattak - különös tekintettel arra, hogy sok szavazó több választási igazolványt is beszerzett. Választási tisztviselők szerint egyes helyeken tévedésből használtak közönséges, letörölhető tintát, de hangsúlyozzák, hogy a hibát hamar észrevették, kijavították, s ez csak néhány száz szavazót érinthetett a 25 milliós országban.

Választási tisztviselők mindazonáltal hangsúlyozták, hogy az időközben megoldott probléma korlátozott mértékű volt, és érdemben nem befolyásolja az eredményt.

A rendellenességet Kabul főváros és az északi Mazari-Sarif néhány szavazóhelyiségében tapasztalták, ahol a szavazók megmutatták a jelen lévő újságíróknak, milyen könnyen lejön az állítólag ledörzsölhetetlen tinta. Választási illetékesek szerint annyi történt, hogy egyes helyeken tévedésből közönséges tintát használtak, ám a hibát hamar észrevették, orvosolták, és az állítólag csupán néhány száz "rosszul tintázott" szavazó nem befolyásolhatja a választás kimenetelét a 25 milliós országban.

Törvénytelen, de nem számottevő

Maszúda Dzsalál, az egyetlen nő a jelöltek sorában újságírókkal közölte, hogy tiltakozásul nem dobja be szavazatát az urnába. Egy másik induló, a tádzsik lapszerkesztő Háfiz Manszúr szintén csalást emlegetett.

Igazi esélye az elnökségre csak három indulónak van: Hamid Karzainak, az ideiglenes kormány fejének, a tádzsik nemzetiségű Junisz Kanuni volt oktatási miniszternek és Abdur-Rasíd Dosztum tábornoknak, az afganisztáni üzbégek vezetőjének.

A Karzai fő riválisának tekintett és a petíciót szintén aláíró Junisz Kanuni egy név nélkül nyilatkozó közeli munkatársa szerint a tizenötök tanácskozása folytatódik, és utána, még a nap folyamán hoznak végső döntést a választáson való részvételük ügyében. Elmondása szerint "igen egyértelmű beavatkozások" történtek a szavazásba.

"Képviselőink Kabulban és vidéken is arról számoltak be, hogy egyeseknek több választói igazolványuk volt, láttak olyanokat, akik Karzai melletti voksolásra igyekeztek rábeszélni embereket, és nyomást is gyakoroltak a választókra."

"Sok törvénytelenség volt - folytatta a munkatárs. - Például olyan helyeken, ahol Hamid Karzainak sok támogatója van, nyitva vannak a szavazóhelyiségek, míg ott, ahol más jelöltek hívei vannak többségben, jelölőtinta vagy szavazócédula hiányára hivatkozva zárva tartják a helyiségeket".

Karzai szóvivője a bojkottfelhívásra csak annyit mondott, hogy a voksolást ellenőrző közös ENSZ-afgán testületnek kell eldöntenie, lefújják-e a szavazást. A választási bizottság sebtében összehívott ülésén úgy döntött, hogy a szavazás folytatódjék, ám a bizottság szóvivője arra a kérdésre, hogy van-e mód a szavazás lefújására vagy elhalasztására, úgy felelt, hogy "minden forgatókönyv lehetséges".

Tízmillió választási igazolvány

A kiadott tíz és fél millió választási igazolvány ENSZ- és afgán tisztviselők szerint nem jelent ugyanennyi választót is. Emberjogi csoportok szerint egyesek négy-öt igazolványt is szereztek, azt remélve, hogy esetleg további élelmiszeradaghoz jutnak azok révén. A hatóságok azért rendelték el a tintával való megjelölést, hogy egy személy a több igazolvánnyal se tudjon többször szavazni.

Karzai erősen felfegyverzett testőrök kíséretében érkezett az egykori miniszterelnöki hivatal egyik szobájába, hogy leadja voksát. Hüvelykujját megdörzsölve mutatta a riportereknek, hogy a tinta nem jön le róla.

Helyszíni beszámolók szerint az afgánok - az országot korábban kormányzó, majd elűzött tálibok fenyegetéseivel dacolva - nagy számban jelennek meg a szavazóurnáknál mind az országon belül, mind azon kívül, például a szomszédos Pakisztánban az ottani afgán menekültek számára létesített szavazóhelyeken. Iránban szintén megkezdődött az ott élő vagy tartózkodó afgánok szavazása - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet, amely ott is nagyarányú részvételre számít.

Nem állítják le A panaszok ellenére nem függeszti fel a választási bizottság az afganisztáni elnökválasztást.

A szombaton Kabulban nyilvánosságra hozott közlemény szerint a bizottság indokolatlannak tartja a voksolási folyamat megszakítását, amelyet Hamid Karzainak, az ideiglenes kormány vezetőjének 14 riválisa sürgetett.

A bizottság hozzátette, hogy a választás törvényességéről utólag fog ítélkezni.