Piroska
-1 °C
5 °C

Súlyosbodik a helyzet Afganisztánban

2001.09.14. 20:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Afganisztán felkészült az Egyesült Államok támadására, de a tálib vezetés egyúttal támadást indított az országi északi részét uraló ellenzéki erők ellen. A lakosság és a külföldiek az amerikai csapástól félve menekülnek a fővárosból.
A fenyegető amerikai katonai csapás miatti félelmek dacára az Afganisztánt uraló tálib milícia pénteken átfogó támadást indított az ország északi részén, közölte az MTI. A pakisztáni AIP hírügynökség szerint ezer tálib páncélosokkal és tüzérséggel bevonult Tahár tartományba, hogy megütközzön az ellenzéki "északi szövetség" erőivel.

Az északi szövetség, amely a nemzetközileg elismert kabuli kormány oldalán harcol, Afganisztán területének már alig 10 százalékát ellenőrzi. A hét végén egy merényletben súlyosan megsebesült a kormány katonai vezetője, Ahmed Sah Maszud. Sorsát homály fedi. Tartják magukat a haláláról keringő híresztelések is.

Háborúra készülnek a tálibok

A tálibok pénteken "egyéb eszközökkel" végrehajtott bosszúval fenyegetőztek arra az esetre, ha az Egyesült Államok megtámadná Afganisztánt, miközben fundamentalista hitszónokok egységre szólították fel a világ muzulmánjait a pénteki imán a kabuli mecsetekben. A muzulmán egységre buzdító hitszónoki felhívások pénteken egész Kabulban visszhangzottak a hangosbeszélőkön keresztül. Mohammed Omár molla, a tálibok legfőbb vezetője felszólította az afgánokat: készüljenek az Egyesült Államok támadására.

A tálib főszóvivő óva intette egyúttal a szomszédos - vele szövetséges - Pakisztánt attól, hogy bármiféle segítséget nyújtson az Egyesült Államoknak bin Laden vagy Afganisztán megtámadásához. A tálibok tagadják, hogy nekik, vagy Oszama bin Ladennek bármi köze volna a keddi New York-i és washingtoni terrortámadásokhoz. Az amerikai támadástól félve egyébként az afgán főváros lakossága, a külföldi segélyszervezetekkel együtt, csapatokban hagyja el Kabult - írja a Reuters hírügynökség.