Béke Etiópia és Eritrea között

2000.06.18. 15:47
Etiópia és Eritrea külügyminiszterei vasárnap aláírták a béketervet, amely véget vethet a két ország között évek óta tartó fegyveres konfliktusnak, amely százezer katona életét követelte, és további százezreket üldözött el otthonukból.
senkiföldönfutás
százezrek kényszerültek menekülni
A megegyezést, amelyet az Egységes Afrika nevű nemzetközi politikai szervezet közreműködésével hoztak tető alá, az algériai televízió élő adásban közvetítette. A béketerv aláírásánál Szejum Meszfin etióp és Hailé Veldensae eritreai külügyminiszter mellett jelen volt az algériai államfő Abdelaziz Buteflika, úgy is mint az Egységes Afrika főtitkára, az Amerikai Egyesült Államok különmegbízottja Anthony Lake, és az Európai Unió különmegbízottja Rino Seri.

Az elfogadott béketerv az elemzők szerint Etiópiának kedvez, mivel az etióp csapatok továbbra is a vitatott területeken maradhatnak, míg az Eritreának, saját területén, ki kell ürítenie egy huszonöt kilométeres sávot, amelyen belül később egy kétezer fős ENSZ erő vigyázza majd a békét. A térségben egyébként az előzetes megegyezésnek megfelelően már pénteken elhallgattak a fegyverek.

ki gépen száll fölébe
a terv
Anthony Lake, a békefenntartó erők beengedését a békéhez vezető nagyon lényeges lépésnek nevezte. Eközben Kofi Annan ENSZ-főtitkár háromfős küldöttséget indított útnak az afrikai országok vezetőihez, hogy megtárgyalják a békefenntartó erők tevékenységének konkrét feltételeit.

A béke, annak ellenére, hogy kedvezményezettje Etiópia rendkívül előnyös Eritreának is. Eritrea 3.5 milliós lakossága eltörpül Etiópia hatvanmilliója mellett - Eritreában minden tizedik ember katona. Az ország Etiópiával szemben így nem engedhette meg a nagy veszteségeket, amelyek elkerülhetetlenek voltak az I. világháborúra emlékeztető állóháborúban.  • Bérelnék
  • Bankszámla