Gerzson
-3 °C
3 °C

Szeretője sodorta veszélybe az FBI panamai főügynökét

2006.01.25. 11:12
Külföldi hírszerzők célpontjává válhatott az FBI első számú panamai ügynöke. Gil Torrez egy panamai köztisztviselővel került intim kapcsolatba, ezzel zsarolhatóvá vált.

Bizalmi állását veszélyeztető intim kapcsolatba keveredett egy panamai köztisztviselővel az FBI panamai irodavezetője, jelentette a CQ nemzetbiztonsági magazin. Gil Torrezt egy beosztottja jelentette fel az FBI főhadiszállásán még 2000-ben, de panaszát elvetették.

Egy nő panaszai

"Senkit sem érdekeltem, csak egy nő voltam, aki egy férfira panaszkodik" - nyilatkozta a CQ-nak Cecilia Woods, a panamai iroda helyettes vezetője. Pedig szerinte főnöke afférja az amerikai nemzetbiztonságot is veszélyeztette, mivel Torrez zsarolhatóvá, azaz az ellenséges hírszerzések célpontjává vált.

Hiába jelentette már 2000-ben Torrez veszélyes afférját, az FBI csak 2003-ban kezdett érdemben foglalkozni az üggyel. Ekkor is csak azért, mert Woods már bíróság elé akarta vinni a szerinte szexuális diszkrimináció miatti elhallgattatásának az ügyét. Torrez 2003. november 4-én eskű alatt bevallotta viszonyát, sőt, több más viszonyról is beszámolt.

Ennek ellenére nem kapott büntetést, sőt, a saját maga választotta hivatali beosztásba helyezték át az FBI dallasi irodájához. Woodsot viszont nyugdíjba kényszerítették. A nő végül tavaly diszkriminációs vádakkal eljárást kezdeményezett a nyomozóiroda ellen.

Rákérdeznek

Az ügyet mégsem sikerült eltussolni. Woods panaszaira felfigyelt Charles Grassley republikánus szenátor, aki a jogi bizottság tagjaként most az FBI igazgatóját, Robert Muellert kívánja faggatni az ügyben. "Lefolytatta-e az FBI a megfelelő vizsgálatokat annak megállapítására, hogy Torrez afférja veszélyeztette-e a nemzetbiztonsági adatok biztonságát?" - kérdezné Grassley az FBI igazgatójától a CQ értesülései szerint.

A lapnak nem sikerült elérnie Torrezt.