Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nemi egyenlőség kell az AIDS sikeres leküzdéséhez

2001.06.26. 20:46
Szociális és szexuális egyenlőséget kell teremteni a nők számára az AIDS elleni sikeres küzdelemhez, hangzott el az ENSZ rendkívüli közgyűlésén. Az AIDS elleni küzdelem ügyében összehívott konferencián arra figyelmeztettek a küldöttek, hogy az AIDS-ellenes gyógyszerek árának csökkentése nem megoldás a válságra. Afrika szegénysége, eladósodása és egészségügyi rendszereinek gyengesége fontos része a problémának.
Az AIDS elleni átfogó küzdelmet csak akkor lehet sikeresen megvívni, ha szociális és szexuális értelemben a férfiakkal egyenrangúan kezelik a nőket Afrikában - mutattak rá az ENSZ rendkívüli közgyűlésén felszólalók.

Az eleinte főként férfiakat sújtó betegség ugyanis ma nagyon gyorsan terjed a nők körében több afrikai országban. Mozambikban például kétszer nagyobb, 15 százalékos a HIV-fertőzöttség a fiatal lányok és nők körében, mint férfitársaik között, emlékeztet az MTI.

A betegség országaik egész népességét fenyegeti
A fórumon felszólaló afrikai vezetők azonnali segítséget kértek a betegség leküzdésére, amely országaik egész népességét fenyegeti. A nigériai elnök - aktivistákkal együtt - egyúttal az afrikai országok adósságának elengedésére is felszólított, amelynek terhe lehetetlenné teszi, hogy megfelelő szintre fejlesszék egészségügyi rendszerüket. Több más vezető is hangsúlyozta, hogy a kontinens szegénysége igen fontos tényező az AIDS terjedésében.

Nem elég az olcsó gyógyszer

Ezzel egyébként egyetértenek a nagy gyógyszergyártó vállalatok is, akik az elmúlt időszakban - főként a nagy nemzetközi nyomásra civil szervezetek részéről - drasztikusan csökkentették AIDS-ellenes készítményeik árát, és attól is elálltak, hogy bíróságon kényszerítsék az AIDS-gyógyszereket másoló országokat a szabadalmak tiszteletben tartására. A gyógyszergyártók nemzetközi szövetségének elnöke, Harvey Bale azt mondta, hogy az árcsökkentés ellenére sem veszik jobban a szegény országokban a készítményeket. A vállalatok rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a "hármas koktél" árának csökkentése önmagában nem elég: rendes egészségügyre, prevencióra is szükség van.

Az AIDS legyőzhető

A fórumon Brazíliát és Thaiföldet állították annak példájaként a résztvevők elé, hogy az AIDS leküzdhető. A dél-amerikai országban az elmúlt öt évben felére csökkent az AIDS-ben meghaltak száma, miután a kormány ingyen hozzáférhetővé tette az antiretrovirális kezeléshez szükséges gyógyszereket. A készítményeket Brazília nem megveszi, hanem egyszerűen lemásolja és engedély nélkül terjeszti. Az Egyesült Államok egyébként éppen tegnap vonta vissza a Kereskedelmi Világszervezetben a brazil gyakorlat elleni vádjait. Thaiföldön kiterjedt tesztelési és kezelési programot vezettek be, ezzel sikerült lelassítani a kór terjedését.

Szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a viszonylag fejlett egészségüggyel rendelkező Brazíliát nem lehet példaként állítani Afrika szegény országai elé.

A hétfői nyitóülésen Kofi Annan ENSZ-főtitkár egy évi tízmilliárd dolláros alap felszólítására szólított fel. Annan szerint ennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy Afrikában megállítsák az AIDS rohamos terjedését. Egyelőre csak 500 millió dollár gyűlt össze, felét az Egyesült Államok adományozta.

Afrikát megtizedeli a betegség

Afrikában több mint 25 millió HIV-fertőzött él. Egyes Szaharától délre eső országokban a lakosság ötöde-harmada is fertőzött. Az AIDS katasztrofális hatással van az afrikai gazdaságra: a Világbank becslése szerint 1990 és 1997 közt 0,7 százalékkal kisebb mértékben nőtt Afrika össz-GDP-je a járvány miatt. Csökken az várható élettartam: jelenleg egy afrikai gyermek 58 évre számíthat - a 2002 után születettek már csak 45-re. Minden negyedik gyermek, aki ötéves kora előtt meghal, az AIDS áldozata. Egyes országokban megroggyant az oktatási rendszer, mert annyi tanár meghalt AIDS-ben, hogy nincs aki tanítson.

India és Kína a következő?

A konferencián az is elhangzott, hogy a leginkább veszélyeztetett két ország India és Kína. India szakértők szerint pont azon a ponton van, ahol még megfordítható volna a betegség rohamos elterjedése, mielőtt robbanásszerűen megnőne a fertőzöttek száma. A kormány nemrég növelte duplájára az AIDS elleni küzdelemre fordított összeget, de sok tartományban - főleg kulturális és szociális okokból - szinte semmi előrelépés nem történt. Indiában jelenleg 3,6 millió HIV-fertőzött él. Kínában "mindössze" 500 ezren vannak, egyes becslések szerint azonban ez a szám a következő tíz évben hússzorosára nőhet.