Piroska
-1 °C
5 °C

Évi tízmilliárdot kér az ENSZ az AIDS ellen

2001.06.25. 20:18
Az AIDS a témája az ENSZ speciális, háromnapos közgyűlésének, amely hétfőn nyílt meg New Yorkban. Kofi Annan ENSZ-főtitkár évi tízmilliárd dolláros AIDS-alapot akar létrehozni, de várhatóan parázs vita tárgya lesz a megelőzés és a gyógyszerszabadalmak kérdése is.
Húsz afrikai államfő, háromezer küldött, számos szakértői és civil szervezet részvételével New Yorkban hétfőn megnyílt az ENSZ közgyűlésének háromnapos ülése, amelyet teljes egészében az AIDS-nek szentelnek. Ez az első alkalom, hogy a közgyűlés egészségügyi kérdésben ül össze. A találkozó célja egy globális stratégia kialakítása a harmadik világban és másutt válságossá váló AIDS-helyzet kezelésére.

Az ENSZ évi tízmilliárd dollárt akar az AIDS ellen

Kofi Annan ENSZ-főtitkár
Kofi Annan ENSZ-főtitkár a betegség elleni küzdelemhez újabb forrásokat kér. Annan májusban jelentette be egy speciális, nemzetközi AIDS-alap felállítását; akkor azt mondta, évi tízmilliárd dollárra volna szükség, hogy sikeresen fel lehessen venni a küzdelmet a betegséggel. Eddig csak 520 millió dollár érkezett az alapba, ebből 200 milliót az Egyesült Államok adott.

"A világ kezd ráébredni [a probléma súlyosságára], de valóban mindnyájunknak szembe kell néznünk vele. Az AIDS az emberiség közös ügye" - hangsúlyozta nyitóbeszédében Kofi Annan. "Csak akkor győzhetjük le a betegséget, ha nyíltan beszélünk róla" - mondta. Hozzátette: a jelenlegi forrásoknak legalább ötszörösét kell fordítani az AIDS elleni küzdelemre, és reményét fejezte ki, hogy az év végére rendelkezésre áll majd a globális AIDS-alap.

Egy új tanulmány azonban megkérdőjelezi a globális alap szükségességét. A Christian Aid nevű segélyszervezet szerint az új alap mindössze forrásokat fog elvonni a meglévő segélyalapoktól, "amelyeknek célja a betegség melegágyát alkotó nyomor enyhítése". A Christian Aids szerint egyébként sem új globális szervezetekre és alapokra van szükség, mert "az AIDS elleni küzdelmet helyi szinten kell folytatni". "A segélyszervezeteknek és támogatóknak az egyes országok egészségügyének támogatására kellene koncentrálnia" - áll a Christian Aid közleményében.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a találkozón felszólalva ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja az AIDS elleni harcot, de konkrétumot nem mondott.

Gyógyszerszabadalmak

Az ülésen szó lesz a különböző AIDS-terápiákról és a másolt AIDS-gyógyszerekről is. Brazíliában például 1995 óta a felére csökkent az AIDS-ben elhunytak száma, hála az ingyen terjesztett antiretrovirális készítményeknek. A gyógyszer igen magas ára miatt a brazil kormány az amerikai termékek - engedély nélküli - másolásába kezdett, így leszorítva az árakat.

Az Egyesült Államok jelenleg a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) keresztül próbálja Brazíliát kényszeríteni, hogy tartsa tiszteletben a gyógyszerszabadalmakat. A vita a WTO-ban jelenleg is folyik arról, hogyan lehetne a szabadalomrendszert a gyakorlatnak megfelelően módosítani.

Tavaly év eleje óta egyébként a nagy gyógyszervállalatok óriási árengedményeket adtak több fejlődő országnak is az AIDS-gyógyszerekre: az eddig év 10 ezer dolláros "hármas koktél" ára mára 600-1000 dollárra csökkent. A vállalatok ugyanakkor hangsúlyozzák: a gyógyszer önmagában nem elég, megelőzésre és megfelelő egészségügyi infrastruktúrára van szükség az eredményes küzdelemhez.

Megelőzés

Várhatóan heves vita övezi majd a különböző megelőzési eljárásokat is. Sok kormányzat kulturális okokból húzódozik a felvilágosítástól és az óvszerterjesztéstől, egyes afrikai országok pedig nyíltan megkérdőjelezik a HIV és az AIDS közti összefüggést, a szegénységet és "a fehér embert" okolva a betegségért.

1980-as azonosítása óta 22 millió ember halt meg AIDS-ben, és további 36 millióan HIV-fertőzöttek. A halálesetek és a fertőzések háromnegyede Afrikát érinti: a kontinens Szaharától délre fekvő területein egyes országokban a lakosság negyede-harmada HIV-fertőzött. Az elmúlt időszakban megugrott a fertőzöttek száma Indiában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában is.