Piroska
-1 °C
5 °C

Megadták magukat a gyógyszergyártó vállalatok

2001.04.19. 19:04
Visszavonulásra kényszerült a Dél-Afrikát beperlő 39 multinacionális gyógyszergyártó cég. A multik azért támadták a pretoriai kormányt, mert 1997-ben olyan törvényt hozott, amely lehetővé teszi a lemásolt, ezért sokkal olcsóbb AIDS-ellenes készítmények forgalmazását. Dél-Afrikában katasztrofális az AIDS-helyzet. A vállalatok feltétel nélkül ejtették a pert.
Hangos éljenzés nyomta el a 39 multinacionális gyógyszergyártó céget képviselő ügyvéd hangját, ahogy a tömött bírósági teremben bejelentette, hogy elejti a dél-afrikai kormány elleni keresetét, és még a perköltséget is kifizeti - számolt be az AIDS gyógyításában bizonyára mérföldkőnek számító eseményről a dél-afrikai The Star. A hallgatóságban jelenlevők közül sokan egyszerű, de hatásos feliratot viseltek pólójukon: "HIV-pozitív vagyok".

Az eredeti ár töredékéért vásárolhat Dél-Afrika

A per vége lehetővé teszi, hogy egy 1997-ben hozott törvény alapján Dél-Afrika - ahol 4,7 millió HIV-fertőzött él - másolt (lényegében hamisított) AIDS-gyógyszereket vásároljon a nyugati gyártók által kért ár töredékéért. A gyártók szerint az eljárás világkereskedelmi és szabadalmi szabályozások nyilvánvaló figyelmen kívül hagyása. Dél-Afrika - és más fejlődő országok - azonban nem tudják kifizetni azt az évi 10-15 ezer dollárt, amibe az antiretrovirális kezelés kerül egy személy számára. A kezelés a legtöbb esetben megakadályozza az AIDS kifejlődését azáltal, hogy leszorítja a HIV-szintet a vérben, de egy életen át szedni kell.

Több fejlődő ország a magas árak miatt saját maga kezdte el a készítményeket gyártani. Brazíliában minden HIV-pozitív ingyen kapja az antiretrovirális kezelést, ami a helyi gyártás miatt sokkal olcsóbb - rövid idő alatt a felére csökkent az AIDS-ben meghaltak aránya. Egy indiai vállalat évi 350 dollárért kínálja a lemásolt AIDS-ellenes koktélt, ami kevesebb mint harmincada az eredeti árnak, és harmada-negyede annak a speciális árnak, amit a vállalatok kérnek érte.

"Elviselhetetlen nyomás nehezedett a gyógyszergyártókra"

Miért vonták vissza a vállalatok a keresetet? A pretoriai kormány ugyan a peren kívüli egyezségben kijelentette, hogy nem áll szándékában megsérteni a szabadalmakat, a másolt termékek vásárlásával - illetve azzal, hogy esetleg maga kezd a gyógyszerek gyártásába - lényegében ezt teszi.

"Az ügy elviselhetetlen nyomást helyezett a cégekre az egyre erősebb ellenkampány miatt" - vélekedik közleményében Kevin Watkins, az Oxfam nevű brit civil szervezet egyik vezetője. Az Oxfam februárban nagy publicitást kapott jelentést közölt arról, hogy a gyógyszergyártók profitéhsége miatt Afrikában milliók nem juthatnak hozzá a készítményekhez, az amerikai sajtóban pedig illusztratív statisztikák jelentek meg arról, hogy Brazíliában mekkorát javult az AIDS-helyzet, amióta megkerülik gyógyszergyártókat. "Sokan már az elején irtó kényelmetlenül érezték magukat a gyógyszeriparban" - mondja Watkins.

A gyógyszergyártók egyébként hangsúlyozzák, hogy az AIDS-problémát önmagában nem oldja meg, ha az antiretrovirális készítmények ára csökken. Egy GlaxoSmithKlein-képviselő nemrég azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy a betegség visszaszorítása ennél többet, magas színvonalú egészségügyet és elkötelezettséget, igényel. A kritika különösen Dél-Afrika esetén állja meg a helyét: Thabo Mbeki elnök egy évvel ezelőtt még azzal fagyasztotta meg a vért az orvostársadalom ereiben, hogy kijelentette: az AIDS-t szerinte nem is a HIV-vírus okozza. A dél-afrikai Daily Dispatch csütörtökön arról írt, hogy egy 4 millió dolláros állami AIDS-alapból eddig csak 60 ezret költöttek el, a pénz felét pedig később, nem tudni miért, visszautalták a kincstárnak.