Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megegyezéssel zárulhat az AIDS-per

2001.04.18. 16:41
Peren kívüli megegyezéssel zárulhat Dél-Afrika és 39 gyógyszergyártó cég vitája. A multik azért támadják a pretoriai kormányt, mert 1997-ben olyan törvényt hozott, amely lehetővé teszi a lemásolt, ezért sokkal olcsóbb AIDS-ellenes készítmények forgalmazását. Dél-Afrikában katasztrofális az AIDS-helyzet.
Dél-Afrika 4,7 millió HIV-fertőzöttjével a világ egyik legnehezebb helyzetben lévő országa, de az AIDS-ellenes készítmények horribilis ára nem teszi lehetővé a betegség visszaszorítását. Ezért - több fejlődő országhoz hasonlóan - Dél-Afrika olyan gyógyszergyártókhoz fordult, amelyek egyszerűen lemásolják a multik által gyártott készítményeket, és a nyugati ár töredékéért árulják őket. Ezzel a módszerrel Brazíliában felére esett vissza az AIDS-ben meghaltak száma.

Kereskedelmi szabályozás és szabadalmak védik az AIDS-gyógyszereket

Az Oxfam becslése szerint évente 11 millió ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben szerte a világon, mert nem tud hozzáférni a megfelelő készítményekhez
A gyógyszermásolás azonban megszeg bizonyos kereskedelmi rendelkezéseket és szabadalmakat. Brazília és Dél-Afrika jelentős amerikai nyomásnak van kitéve az erős washingtoni gyógyszerlobbi miatt. Tavaly 39 nemzetközi gyógyszergyártó cég beperelte a pretoriai kormányt, mert egy 1997-es törvény lehetővé tenné Dél-Afrika számára a másolt AIDS-gyógyszerek beszerzését. További 14 fejlődő országot fenyeget kereskedelmi szankció vagy bírósági eljárás hasonló okokból.

A Világkereskedelmi Szervezet szabályzata egyébként elvileg lehetővé tenné a szabadalom megsértését (vagyis a szerek másolását) "nemzeti szükséghelyzet" esetén, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök azonban erre nem hajlandó. Mbeki korábban több vitatott kijelentést tett a betegségről, és eltartott egy ideig, míg kormánya ráébredt a helyzet súlyosságára.

Piárkatasztrófa fenyegeti a gyógyszergyártókat

Egy kormányszóvivő a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy remény van rá, hogy a multik visszavonják a keresetet. Az elmúlt egy év piárszempontból rémálom volt a gyógyszergyártók számára: több tekintélyes civil szervezet vádolta meg a vállalatokat, hogy fontosabb számukra a profit, mint az emberek élete, és a kampány rendkívül nagy sajtónyilvánosságot kapott. A gyógyszergyártók ugyan tavaly ajánlatot tettek több afrikai országnak AIDS-gyógyszerek kedvezményes árusítására, de a felkínált ár még mindig több mint háromszorosa a másolt termékének.

Egy februári Oxfam-jelentés szerint évente 11 millió ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben szerte a világon, mert nem tud hozzáférni a megfelelő készítményekhez. Az ENSZ felmérése szerint a Szaharától délre eső területeken több mint 25 millió ember HIV-fertőzött.