Globális AIDS-konferencia

2000.07.08. 19:13
Dél-Afrikában AIDS-ellenes aktivisták azt tervezik, hogy a vasárnap Durbanban kezdődő globális AIDS-konferencia előtt tüntetést rendeznek az olcsóbb kezelést lehetővé tevő gyógyszereket követelve. A konferencián várhatóan több mint 10.000 orvos, egészségügyi dolgozó és AIDS-aktivista vesz részt, ám nem várható jelentős tudományos áttörés.
Johannesburgiak a gyógyszerárak ellen
A Dél-afrikai Orvosi Kutatótanács AIDS részlegének vezetője a BBC-nek elmondta: a konferencián nem várható jelentős áttörés. Nem lesz szó új védőoltásról, sem új gyógyszerről, sem pedig olyan módszerről, ami megakadályozná a halálos kór terjedését.

A vasárnap kezdődő konferencián több mint 5000 jelentésről tárgyalnak majd. "Pontosítani fogjuk a gyógyszerekről való ismereteinket, szó lesz az AIDS-védőoltásokról illetve arról, mit tettünk azért, hogy Dél-Afrikában kevesebb anya adja át csecsemőjének a fertőzést" - így Dr. Salim Abdul-Karim.

Mint a CNN hírül adta, a konferencián várhatóan a tiltakozó tömegek is hallatják majd hangjukat. Az aktivisták azt nyilatkozták, hogy készek megszakítani is a konferenciát, céljukat elérendő.

Szérum másfél év múlva?
A neves amerikai AIDS-kutató, Robert Gallo intézetében folyamatban van a gyilkos HIV-vírus elleni szérum kifejlesztése. A szert a tervek szerint 18 hónap múlva Ugandában próbálnának ki embereken. A szérum adagja nem egészen egy dollárba kerül majd. Alapját génmanipulált baktériumok képezik, melyek az emésztőrendszerbe jutva ott az emberre nézve veszélytelen HIV-vírusokat hoznak létre. Ezek azután immunreakciót idéznek elő az AIDS-vírussal fertőzött betegben.
Kutatók szerint eddig világszerte két tucat AIDS-ellenes oltóanyaggal kísérleteztek. Ezek közül azonban csupán egy jutott el a széleskörű kipróbálás stádiumába. Peggy Johnston AIDS-kutató szerint ennek a kísérletnek eredményei 2002-re vagy 2003 elejére várhatók.
Nemrégiben öt nagyobb gyógyszeripari cég árcsökkentő intézkedéseket vezetett be, így a napi adag költsége 16-ról 2 dollárra csökkent. Az aktivisták szerint azonban még ez is túl drága.

Az aktivisták jelen lesznek Thabo Mbeki dél-afrikai elnök megnyitó beszédén. A politikus korábban azt a - a világ vezető kutatói szerint - felelőtlen és pontatlan kijelentést tette, hogy a HIV és az AIDS között nincs összefüggés.

Thabo Mbeki már fölállítatott egy orvos-kutatócsoportot, melynek néhány tagja ezt a tételt szeretné bebizonyítani.

Thabo Mbeki szerint nincs összefüggés a HIV és az AIDS között
A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének idei katasztrófa-jelentése szerint az AIDS, a malária és más járványok következtében mintegy 150 millió ember halt meg a Földön. Minden órában háromszáz ember válik az AIDS áldozatává, s naponta 50 ezren fertőződnek meg HIV-vírussal.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy a szegény országokban a nemzeti össztermék egy százalékát költik egészségügyre, ugyanez a részesedés a gazdag országokban hat százalék.

Milliós kárérítések
Egy kanadai bíróság arra kötelezte a Vöröskereszt kanadai szervezetét, hogy fizessen összesen 2,3 millió kanadai dollár értékű kártérítést három olyan áldozat családjának, akik AIDS-sel fertőzött vér átömlesztése miatt haltak meg. A bíróság hibáztatta a kanadai kormányzati szerveket is, amelyek "bürokratikus lassúsággal és erélytelenséggel" léptek fel a vérátömlesztési botrányban.
A dokumentum rámutat: Dél-Afrikát demográfiai és gazdasági katasztrófával fenyegeti az AIDS. A világon AIDS-szel fertőzöttek 70 százaléka - több mint 23 millió ember - a Szaharától délre eső országokban él. Zimbabwe lakosságának 10 százaléka, több mint 4,2 millió ember AIDS-fertőzött. Ha nem sikerül megfékezni a járványt, a jelenlegi terjedési ütem alapján a most 15 éves korosztály fele AIDS-ben fog meghalni.

Oroszországban is lavinaszerűen nő a HIV-vírussal fertőzöttek száma - jelentette ki az orosz szövetségi AIDS-megelőzési intézet vezetője. Vagyim Pokrovszkij szerint a kormány túl szegény ahhoz, hogy szembe tudjon nézni ezzel a problémával. Tavaly 18 ezer 140 új esetet regisztráltak - az 1987 óta nyilvántartásban vetteknek csaknem a felét -, és ez a szám évente megduplázódhat - állítja a szakember.

Irkutszk: vért adni tilos és életveszélyes
A szibériai Irkutszk hatóságai AIDS-járványtól tartva megtiltották a harminc év alatti fiataloknak, hogy vért adjanak. Tavaly harmincan fertőződtek meg Irkutszkban vérátömlesztés miatt. A szibériai városban 3 ezer vírushordozót, szeropozitívot tartanak nyilván, akiknek 90 százaléka fiatal. Oroszországban az AIDS-vírushordozók száma már meghaladja a harmincezret.
Szerinte az is lehetséges, hogy az AIDS-betegek száma valójában ennek ötszöröse, tízszerese. "Ha a reális számokat vesszük figyelembe - mondta -, az év végére már 300-400 ezer lesz a HIV-fertőzöttek száma, és derűlátó előrejelzések alapján is 2005-re elérjük az egymilliót." A legtöbb új beteg intravénás kábítószer-injekciótól fertőződik meg, de szexuális úton is terjed a kór.

A központ adatai szerint Moszkva környékén a fiatalok 5 százaléka AIDS-es, más becslések pedig a fővárosi prostituáltak 15 százalékát sorolja ide. Pokrovszkij hanyagsággal vádolja a kormányt a HIV-fertőzések ügyében. Sőt, azt is állítja, hogy több magán kezdeményezésű megelőző akciót egyenesen megakadályoztak. Az óvszerreklámokat például azután vették le a tv-műsorról, miután a hatóságok a közerkölcsök megsértésével vádolták a hirdetőket.

A soproni Egészségház Alapítvány adatai szerint Magyarországon '99 végéig 350 AIDS beteget regisztráltak. Az év végén élő regisztrált, még nem beteg HIV fertőzöttek száma 583 fő (a névtelenekkel együtt 696 fő). Ugyanezen időpontig Magyarországon összesen 832 HIV fertőzöttet regisztráltak, melyből 113 fő volt anonym.

HIV fertőzöttek, AIDS betegek és elhunytak számának alakulása Magyarországon:
1985: HIV-fertőzött: 16; AIDS-beteg: 0, AIDS-halott:0
1986: HIV-fertőzött: 69; AIDS-beteg: 1, AIDS-halott:0
1987: HIV-fertőzött: 54; AIDS-beteg: 7, AIDS-halott:3
1988: HIV-fertőzött: 29; AIDS-beteg: 9, AIDS-halott:8
1989: HIV-fertőzött: 36; AIDS-beteg: 15, AIDS-halott:10
1990: HIV-fertőzött: 40; AIDS-beteg: 19, AIDS-halott:7
1991: HIV-fertőzött: 55; AIDS-beteg: 30, AIDS-halott:18
1992: HIV-fertőzött: 62; AIDS-beteg: 33, AIDS-halott:16
1993: HIV-fertőzött: 56; AIDS-beteg: 32, AIDS-halott:24
1994: HIV-fertőzött: 65; AIDS-beteg: 23, AIDS-halott:34
1995: HIV-fertőzött: 81; AIDS-beteg: 31, AIDS-halott:13
1996: HIV-fertőzött: 62; AIDS-beteg: 46, AIDS-halott:25
1997: HIV-fertőzött: 72; AIDS-beteg: 31, AIDS-halott:25
1998: HIV-fertőzött: 74; AIDS-beteg: 36, AIDS-halott:20
1999: HIV-fertőzött: 61; AIDS-beteg: 37, AIDS-halott:11


  • Tippek
  • Árfolyam