16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Albright cseh elnökjelölt lehet?

2000.02.28. 18:17
Madleine Albright amerikai külügyminiszter márciusban három napos látogatásra érkezik szülőhazájába, Csehországba. Az esemény apropóján ott egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy 2003-ban, Václav Havel mandátumának lejártakor esetleg ő is indulhatna az elnöki posztért.

Madleine Albright
Michael Zantovsky, korábbi washingtoni cseh nagykövet vasárnap azt nyilatkozta, hogy Havellel folytatott megbeszélésein szóba került Madleine Albright elnökjelöltségének lehetősége. "Sosem titkoltam, hogy véleményem szerint Ms Albright egyszer még komoly szerepet játszhat a cseh politikai életben." - mondta Zantovsky.

A Time magazin névtelen forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a jelenlegi külügyminiszter "már fontolgatja az indulás lehetőségét". Pavel Fischer, a cseh elnök politikai főtanácsadója szerint "nem lehetetlen", hogy a mostani látogatáson szóba kerül a dolog. Jiri Pehe elnöki tanácsadó is úgy nyilatkozott: "A labda most az ő oldalukon van. Szerintem ő lenne a legjobb jelölt erre a posztra."

James Rubin, amerikai külügyi szóvivő bővebben nem kommentálta a hírt. "A miniszter tökéletesen elégedett azzal, hogy az Egyesült Államokat szolgálhatja" - mondta.

Albright esélyei egy magyar elemző szerint
Hamberger Judit a Teleki László Alapítvány Csehországgal foglalkozó kutatója kérdésünkre elmondta: nem sok esélyt lát arra, hogy Madleine Albright legyen a következő cseh elnök. A jelenség inkább arra utal, hogy Csehországban még nem találtak elég jó Havel-utódot. A köztársasági elnököt Csehországban a parlament választja, és a két nagy pártnak - a kisebbségben kormányzó szocdemeknek, illetve az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak - van(nak) saját jelöltje(i). A Václav Klaus vezette PDP-nek Klaus a jelöltje, bár állítólag a pártelnök hezitál, mert szeretne ugyan köztársasági elnök lenni, de a pozíció nem biztosítana elég hatalmat számára. A két párt megegyezése nyomán épp pár napja fogadtak el egy, az elnök jogait alaposan korlátozó törvényt, ami tovább csökkenti az elnök politikai súlyát. A poszt eddig is nagyrészt csak "ceremóniális" volt, de Havel elég intenzíven és nyíltan foglalkozott a belpolitikai kérdésekkel - magára is haragítva ezzel a két pártot. Havelt '93-ban és '98-ban is egyetlen szavazat többséggel választották meg, Hamberger szerint tehát, még ha lehetne, talán akkor se választanák újra. Ezek szerint 2003-ban Havel ajánlása még talán rontana is Albright esélyein.
Madleine Albright eredeti neve Marie Korbelova. Apja diplomata volt, és miután a németek átvették a hatalmat Csehországban, a család Londonba menekült. 1948-ban a kommunista Csehszlovákia helyett pedig inkább az Egyesült Államokat választották.

Az USA-ban Albright (mivel nem ott született) nem lehetne elnök, de annak nincs törvényi akadálya, hogy egy amerikai külföldön töltsön be ilyen posztot. Litvánia jelenlegi elnöke Valdas Adamkus korábban amerikai kormányhivatalnok volt, Jugoszlávia korábbi elnöke Milan Panic kaliforniai milliomosként tért vissza hazájába, annak idején Golda Meir pedig Milwaukee-ből érkezve lett Izrael miniszterelnöke.

Nem tudni pontosan, mikor merült fel először Albright elnökjelöltségének ötlete. A Time szerint Havel egy 1998-as washingtoni látogatásakor említette a külügyminiszternek, hogy szívesen látná őt posztja örököseként. Albright akkor állítólag elutasította az ajánlatot. A BBC szerint azonban a '98-as látogatás után Havel azt mondta, hogy csak hazafelé, a repülőn jutott eszébe az ötlet, úgyhogy sajnos nem tudta a külügyminisztert megkérdezni, mit is szól hozzá.

A március ötödikei látogatás apropója Csehszlovákia első elnöke, Tomas Masaryk születésének 150. évfordulója. Albright ellátogat majd Hodoninbe, Masaryk szülőhelyére, megkoszorúzza sírját Lanyban, leleplezi a szobrát Prágában, végül aranyérmet vesz át a brnói Masaryk Egyetemen.

A külügyminiszter, aki 2001-ben Clintonnal együtt távozik a hatalomból amúgy nemrég még nagyon népszerű volt Csehországban - egy 1999-es felmérés szerint a megkérdezettek az egyik legnagyobb élő csehnek tartják. A koszovói konfliktus azonban, amit Csehországban gyakran "Madleine Háborúja"-ként emlegettek, sokat rontott a megítélésén, és így esetleges esélyein is.  • Hírek
  • Hírek