Mátyás
-6 °C
1 °C

Bezáratták az al-Dzsazíra bagdadi irodáját

2004.08.08. 13:42
Az iraki nép védelmében záratta be egy hónapra az al-Dzsazíra bagdadi irodáját az ország ideiglenes miniszterelnöke. A társaság iraki tevékenységének azonnali hatályú beszüntetését azt követően rendelték el, hogy egy független testület megvizsgálta a tudósítások tartalmát.
Egy hónapra bezáratták az al-Dzsazíra arab hírtelevízió bagdadi irodáját, mivel - az illetékesek szerint - a csatorna beszámolói terrorcselekmények elkövetésére buzdítják a bűnözőket és rossz képet festenek Irakról is.

Iraki illetékesek már többször jelezték, hogy a hírtelevízió károsan mutatja be a terroristák erőszakos cselekedeteit, például azt, ahogy szélsőségesek lefejezik az elrabolt túszokat. Kifogásolták azt is, hogy a csatorna a terroristák szócsövévé vált.

A belügyminiszter a nemzeti biztonsági tanács döntésével indokolta a televízió iraki felfüggesztését. Amikor újságírók a konkrét okokat firtatták, úgy válaszolt: pontosan tudják! Ezt kifejtve elmondta, hogy a bűnözők és a bűncselekmények bemutatásával az al-Dzsazíra rossz képet festett Irakról. "A bűnözőket és a gengsztereket tevékenységük folytatására bátorították" - mondta a belügyminiszter.

Az al-Dzsazíra szóvivője elmondta, nem hiszi, hogy valaha is erőszakra buzdítottak volna.