Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A demokraták kicenzúrázták az al-Dzsazíra logóját

2004.07.29. 13:00
A Bostonban zajló demokrata jelölőgyűlésen egyik nap hiába kereste csatornája hirdetését Nader Abed, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítója. Az amerikai pártkonvención jó néhány más tévétársaság molinója végig ki volt függesztve.
Az al-Dzsazíra logója
A hírtévé képviselői hetekkel a rendezvény előtt e-mailben tisztázták a szervezőkkel, hogy elhelyezhetik a csatorna logóját közvetítőfülkéjük felett, csakúgy, mint bármelyik másik hírtelevízió. A 30 000 dolláros táblának azonban egyik napról a másikra nyoma veszett.

Rejtélyes teleportáció

A dolog érdekessége, hogy senki nem tudja, ki rendelte el a logó eltávolítását. A táblára egy nappal később egy burlingtoni raktárépületben akadtak rá, 24 kilométerre a jelölőgyűlés helyszínétől.

Amerikai újságírók közbenjárására a szervezőbizottság egyik tagja végül azt a választ adta az al-Dzsazíra képviselőjének, hogy a szabványoknak megfelelő, 3,6 x 1,2 méteres logó "túlságosan jól látható volt minden kameraállásból". A táblán semmiféle arab felirat nem szerepelt, csak a csatorna logója és alatta a neve, latin betűkkel.

Az "arab CNN"-ként is emlegetett al-Dzsazíra tudósítói az augusztus 30-án kezdődő republikánus jelölőgyűlésen is részt vesznek majd.