Elza
-4 °C
4 °C

Hivatalosan is elnökjelölt John Kerry

2004.07.29. 08:18
John Kerryt távollétében választotta elnökjelöltjének a Demokrata párt. A massachusettsi szenátor bostoni otthonában fogadta a gratulációkat, miközben alelnökjelöltje jóléti programot hirdetett. Három napi béke után az est végére Bush is megkapta a magáét.
Hat hónappal az iowai előválasztásokon megszerzett meglepetésgyőzelme után John Kerry immár hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje - jelentette a CNN. A jelölőgyűlésen szimbolikusan az elnökválasztási küzdelem egyik legfontosabb csatájának állama, Ohio küldöttei adták le Kerryre a jelöltség elnyeréséhez szükséges 2162. szavazatot.

Otthon várta

Kerry nem zavarta meg jelenlétével a küldöttek szavazását, az estét inkább bostoni otthonában töltötte, ahol egész este a szerencsét kívánókat - köztük a jelölőgyűlésen kicsit háttérbe szorított Hillary Clintont - fogadta.

A jelölés előtt közvetlenül John Edwards, Kerry alelnökjelölt tartott beszédet. "A remény úton van" - tüzelte fel a Bush legyőzésére szövetkezett küldötteket a fiatal észak-karolinai szenátor. "Mi a reményt választottuk a reménytelenség, az optimizmust a cinizmus helyett" - jelentette ki.

Többet, gyorsabban, határozottabban

Azoknak, akik szerint Kerry nem elég rátermett, döntésképes vezető, azt javasolta, töltsenek három percet az elnökjelölt vietnami veterántársai körében. "Döntésképes és erős. Nem ezt keressük egy főparancsnokban?" - tette fel a kérdést Edwards.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak Busht alkalmasabb vezetőnek tartják a terrorizmus elleni harcra. "Közeleg szeptember 11. harmadik évfordulója, és csak annyit mondhatok, nekünk nem kell majd három év a nemzetbiztonság átalakítására" - üzent nekik Edwards. "Nem bújhattok és nem menekülhettek el, megsemmisítünk bennetek" - üzente az al-Kaida terroristáinak.

Adócsökkentés és jóléti állam

A jelöltpáros programjának első kézzelfogható pontjaként Edwards az adókedvezmények megvonásával fenyegette meg a munkahelyeket a tengerentúlra telepítő vállalatokat. Mint mondta, ehelyett az Egyesült Államokban munkát teremtőket fogják jutalmazni. Az alelnökjelölt egyben nagyobb adószigort és további adócsökkentéseket ígért, egyben takarékosabb államot is.

A jóléti program a gyűlés más felszólalóit is fellelkesítette. "Míg Irakban nincsenek tömegpusztító fegyverek, saját városainkban vannak. A szegénység tömegpusztító fegyver" - jelentette ki Dennis Kucinich, aki az előválasztásokon maga is jelöltként indult, kevés eredménnyel.

A végére már Busht is gyalázták

Felszólalt az előválasztások egy másik jelöltje, a demokraták talán legellentmondásosabb figurája, Al Sharpton is. A New York-i fekete tiszteletes kampányát republikánusok is segítették, köztük olyanok is, akik 2000-ben még Floridában szerveztek tüntetéseket az újraszámlálás megakadályozására.

Ehhez képest Sharpton fogalmazta meg talán a legélesebb kritikát Bush kormányzatával szemben. "2001 szeptember 12-én az egész világ velünk volt, három évvel később ellenségesek velünk és gyűlölnek minket" - jelentette ki. A novemberi választásokat "Amerika ígéretének" nevezte, mondván, hogy akkor eldőlhet, hogy az oktatásra szánt pénzt számítógépek vagy fémdetektoros kapuk beszerzésére költik majd az iskolák.

"Amerika ígérete az, hogy a novemberi választások után felálló kormány nem akarja majd szabályozni, hogy viselkedünk a hálószobánkban, hanem inkább ételt tesz az asztalunkra" - csapott át demagógiába szónoklata végén a tiszteletes.