Szilvia
5 °C
16 °C

Clinton közlegény Kerry szolgálatában

2004.07.27. 17:05
"Egyszerű gyalogosként" szolgálná John Kerryt Bill Clinton. A várt Bush-gyalázás helyett békés Kerry-magasztalásba torkollott a demokrata jelöltállító gyűlés első napja. Keddre némi izgalmat ígér az est két sztárszónokának harminc évvel ezelőtti konfliktusa. Kerry akkor még republikánus neje annak idején hazugnak és baromnak nevezte férje legfőbb mentorát, Ted Kennedyt. A viták azóta elsimultak, állítja mindkét fél.
Fegyelmezetten betartották John Kerry demokrata elnökjelölt kampánystábjának intelmeit a párt jelöltállító gyűlésének szónokai. Bár a demokrata vezérkar Bush-gyalázó hangulattól tartott, legfeljebb visszafogott kritikák hangoztak el az elnökkel kapcsolatban. Sokkal inkább Kerry magasztalása jellemezte a gyűlést.

Clinton közlegény

"Ma egy hozzátok akár egyszerű gyalogosként is csatlakozni szándékozó polgárként szólok hozzátok" - hozta lázba a küldötteket az est sztárja, Bill Clinton. "John Kerry és John edwards jó emberek, jó ötletekkel" - mondta az exelnök. Clinton a neki jutó pár percben egy hasonlat erejéig Kerry vietnami hajókapitányi múltját is felidézte: "bátor ember, aki tudja, hogyan kell kivezetni egy csónakot a viharból".

"Amerika nem ölheti meg vagy börtönözheti be minden ellenségét" - fogalmazott meg kritikát Bush kormányzásával szemben Clinton. Véleménye szerint Bush kormányzata elszigetelte Amerikát és elidegenítette szövetségeseit. "Az erő és a bölcsesség nem ellentétes értékek" - mondta. Clinton mellett Jimmy Carter és a legutóbbi választások vesztese Al Gore is kritizálta Bush külpolitikáját.

Érdektelen közönség

Teresa Heinz-Kerry
A sztárparádé ellenére a demokrata jelölőgyűlés erőtlennek tűnik, ráadásul tétje sincs - Kerry jelöltsége már hónapokkal ezelőtt eldőlt. Ez a jelölőgyűlés közvetítésének nézettségi adatain is meglátszik. A legjobb nézettségi arányt 3,5 százalékkal az ABC érte el, ez teljes egy százalékpontos visszaesés 2000-hez képest (amikor pedig Al Gore jelöltsége volt teljesen biztos). A jelölőgyűlés közvetítését gyakorlatilag az összes többi műsor megelőzte, a CBS-en sugárzott Miami című sorozat sokadik ismétlése például 8,5 százalékot ért el - értesült a drudgereport.

Pedig Kerrynek a szakértők szerint hihetetlenül nagy szüksége lenne a reklámra. A demokrata jelöltet a felmérések tanúsága szerint most kevesebben ismerik, mint az előválasztások csúcsidőszakának tartott márciusban, ráadásul továbbra is csak döntetlenre áll Bushsal a közvélemény-kutatásokban. Pedig alelnökjelöltjét már megnevezte, és Amerikában hagyományosan az alelnök megnevezése és a jelölőgyűlés is nagyot dob az elnökjelöltek népszerűségén.

Harminc éves konfliktusok

A második napon némi izgalmat okozhat, hogy főműsoridőben egymás után szólal fel Teresa Heinz-Kerry, az elnökjelölt felesége és Ted Kennedy szenátor, Kerry politikai mentora. Kennedy "egy tökéletes barom" - ez a harminc évvel ezelőttről vett Heinz-Kerry idézet izgatta fel az amerikai sajtó egy részét. A hetvenes években, még John Heinz republikánus szenátor feleségeként Theresa asszony nem volt túl nagy véleménnyel sem a demokratákról, sem az akkor regnáló Nixon elnök legnagyobb politikai ellenfeléről.

"Nem hiszek Ted Kennedynek, ahogy Nixonnak sem. De Nixon ezerszer jobban teljesít, mint gondoltam" - nyilatkozta 1971-ben a Washington Postnak. Alig négy évvel később ezt még azzal is kiegészítette, hogy ha Kennedy csak azért marad (azóta már ex) felesége mellett, hogy megtartsa a katolikus szavazatokat, "akkor egy tökéletes barom".

Teresa, aki a demokraták következő first ladyje lehet, a pártról csak azt mondta, hogy "a velejéig rothadt".

Mára kibékültek

"Az évek során Kennedy szenátor és neje, illetve John Kerry és Teresa Heinz-Kerry jó barátságot és egymás iránti mély tiszteletet alakított ki" - közölte a Boston Heralddal a szenátor szóvivője. "Harminc évvel ezelőtti nyilatkozatokról beszélünk, azóta változtak a dolgok" - jelentette ki Heinz-Kerry szóvivője is.

A jó viszonyt alátámasztandó Teresa asszonyt ma Kennedy szenátor lánya, Victoria Reggie látja vendégül a bostoni Szépművészeti Múzeumban rendezett fogadásán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?