Ágnes
-5 °C
2 °C

Csak Bush legyőzése egyesíti a demokratákat

2004.07.23. 12:23
Bush gyűlölete ugyan egységbe forraszthatja az erősen megosztott demokrata szavazótábort, az alapvető politikai nézeteltérések azonban nehéz helyzetbe hozhatják John Kerryt. A demokrata elnökjelöltnek egy háborúellenes, elöregedett, kisebbségi szavazótábort kellene meggyőznie az iraki szerepvállalásról és a melegházasságok korlátozásáról.
Bármilyen egységesnek tűnik is a Demokrata Párt John Kerry támogatásában, a Bush legyőzésére kovácsolódott egység mély megosztottságokat takar - írják a demokraták jövő heti jelöltállító gyűlését megelőző cikkükben a Knight Ridders Newspapers (KRN) lapcsoport lapjai. Steven Thomma belpolitikai elemző cikke szerint a jelöltállító gyűlés ötezer hétszáz küldötte ugyan valószínűleg egyhangúlag támogatja majd Kerryt, a párt negyvennyolc milliós regisztrált szavazótábora - az Egyesült Államokban nincs hagyományos párttagság, a választók azonban pártszimpátia alapján sorolják be magukat a választási névjegyzékbe történő felvételükkor - azonban több kérdésben is erősen megosztott.

Szerencsés névadás
Könnyen jött pénzben reménykedik Kerry Edwards. A fiatalember állítása szerint még két éve jegyeztette be a nevéből képzett internetes domaint - amire most fájhat a demokraták foga. John Kerry és John Edwards ugyan rendelkeznek saját támogatói honlapokkal, de jövő heti jelöltté válásuk után közös honlapot kellene indítaniuk, melynek legkézenfekvőbb címe a kerryedwards.com lenne. A fiatalember - aki szerint honlapját naponta tízezrek töltik le hiába - most árverésre bocsátotta a címet, ami pillanatnyilag, nyolc nappal a licit vége előtt százötvenezer dollárnál tart.
Populista ígéretek, partizán kormányzás

Bizonyos kérdésekben pedig tökéletesen ellentétes véleményen áll a párt felső vezetésével és elnökjelöltjével. Az iraki háború, az újjáépítés, a meleg házasságok kérdése több közvélemény-kutatás szerint is alaposan megoszthatja a pártot, bonyolulttá téve Kerry számára a programalkotást. "Jó kis ígérgetős játék alakulhat ki. A választási kampányokra amúgy is jellemző, hogy a jelölt ígéretei és cselekedetei meglehetősen különböznek" - nyilatkozta a KRN-nek Larry Gerston, a San Jose Állami Egyetem politológia professzora. Jellemző például, hogy Bush centrista programmal nyerte meg a 2000-es választásokat, hogy utána erősen jobboldali, republikánus pártpolitikát folytasson.

A legnagyobb problémát a pártvezetés - és a nem demokrata szavazók -, illetve a párt szavazói között az iraki háború megítélése jelentheti. A regisztrált demokrata választók hatvannyolc százaléka tartja elhibázott lépésnek az iraki háborút - a függetlenek között ötvenegy, a republikánus szavazók között tizennégy százalék vélekedik hasonlóan. Ehhez képest Kerry támogatta a háború megkezdését, és hallani sem akar csapatkivonásokról. "A jószándékú emberek véleménye megoszlik az iraki háború helyességéről. Az azonban biztos, hogy nem hagyhatjuk magára Irakot, az ellenkező esetben ugyanis könnyen a terroristák menedékévé válhat" - áll a párt legújabb hivatalos állásfoglalásában.

Melegfront

Hasonlóan problémás lehet a melegházasságok kérdése. A demokrata szavazók negyven százaléka támogatja a melegek követelését. Ez ugyan nem abszolút többség, de egy ilyen méretű kisebbség problémákat okozhat - főleg, hogy Kerry a melegeknek csak a polgári házasságot engedélyező álláspontját a törzsszavazók alig huszonhét százaléka támogatja.

Más kérdésekben azonban nagy az összhang. A párt és a jelölt békés egységben áll ki a legális abortusz és az évi kétszázezer dollárnál többet keresők magasabb adókulcsa mellett. Mindez a demokrata hagyományból is következik, a demokraták szeme előtt még mindig Roosewelt New Dealje, illetve Kennedy és Johnson elnökök Nagy Társadalma, azaz a gazdagoktól elvett javakat igazságosan elosztó, szociális állam képe lebeg.

Csúcsértelmiségiek és iskolázatlanok

Ez leginkább a választok társadalmi és demográfiai összetételéből is fakad. A pártoktól független Pew Research politikai elemzőközpont felmérése szerint a demokratákat választja a választókorú nők harminchat, a férfiak huszonhét százaléka. A párt erősen kisebbségi arculatát jellemzi, hogy az afroamerikaiak hatvannégy százaléka demokrata szavazó. A baloldalinak számító párt kezd generációs alakulattá válni, legjellemzőbb támogatói korcsoportja a hatvanöt éven felüli inaktívok közül kerül ki.

Érdekes megosztottságot mutat az iskolázottság szerinti felosztás: a párt a nyolc általánost végzettek és a posztgraduális diplomások, azaz a csúcsértelmiség körében a legnépszerűbb. A párt hagyományosan a középosztályt képviseli, legtöbb választójuk kétszázezer dollárnál kevesebbet keres évente.

Kerrynek tehát elég szélsőségesen megosztott szavazóbázist kell megszólítania. Előnyére válhat, hogy Bush megbuktatása olyan cél, mely egységet teremthet - a bajok igazából a kormányzásnál kezdődnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!