Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak Bush legyőzése egyesíti a demokratákat

2004.07.23. 12:23
Bush gyűlölete ugyan egységbe forraszthatja az erősen megosztott demokrata szavazótábort, az alapvető politikai nézeteltérések azonban nehéz helyzetbe hozhatják John Kerryt. A demokrata elnökjelöltnek egy háborúellenes, elöregedett, kisebbségi szavazótábort kellene meggyőznie az iraki szerepvállalásról és a melegházasságok korlátozásáról.
Bármilyen egységesnek tűnik is a Demokrata Párt John Kerry támogatásában, a Bush legyőzésére kovácsolódott egység mély megosztottságokat takar - írják a demokraták jövő heti jelöltállító gyűlését megelőző cikkükben a Knight Ridders Newspapers (KRN) lapcsoport lapjai. Steven Thomma belpolitikai elemző cikke szerint a jelöltállító gyűlés ötezer hétszáz küldötte ugyan valószínűleg egyhangúlag támogatja majd Kerryt, a párt negyvennyolc milliós regisztrált szavazótábora - az Egyesült Államokban nincs hagyományos párttagság, a választók azonban pártszimpátia alapján sorolják be magukat a választási névjegyzékbe történő felvételükkor - azonban több kérdésben is erősen megosztott.

Szerencsés névadás
Könnyen jött pénzben reménykedik Kerry Edwards. A fiatalember állítása szerint még két éve jegyeztette be a nevéből képzett internetes domaint - amire most fájhat a demokraták foga. John Kerry és John Edwards ugyan rendelkeznek saját támogatói honlapokkal, de jövő heti jelöltté válásuk után közös honlapot kellene indítaniuk, melynek legkézenfekvőbb címe a kerryedwards.com lenne. A fiatalember - aki szerint honlapját naponta tízezrek töltik le hiába - most árverésre bocsátotta a címet, ami pillanatnyilag, nyolc nappal a licit vége előtt százötvenezer dollárnál tart.
Populista ígéretek, partizán kormányzás

Bizonyos kérdésekben pedig tökéletesen ellentétes véleményen áll a párt felső vezetésével és elnökjelöltjével. Az iraki háború, az újjáépítés, a meleg házasságok kérdése több közvélemény-kutatás szerint is alaposan megoszthatja a pártot, bonyolulttá téve Kerry számára a programalkotást. "Jó kis ígérgetős játék alakulhat ki. A választási kampányokra amúgy is jellemző, hogy a jelölt ígéretei és cselekedetei meglehetősen különböznek" - nyilatkozta a KRN-nek Larry Gerston, a San Jose Állami Egyetem politológia professzora. Jellemző például, hogy Bush centrista programmal nyerte meg a 2000-es választásokat, hogy utána erősen jobboldali, republikánus pártpolitikát folytasson.

A legnagyobb problémát a pártvezetés - és a nem demokrata szavazók -, illetve a párt szavazói között az iraki háború megítélése jelentheti. A regisztrált demokrata választók hatvannyolc százaléka tartja elhibázott lépésnek az iraki háborút - a függetlenek között ötvenegy, a republikánus szavazók között tizennégy százalék vélekedik hasonlóan. Ehhez képest Kerry támogatta a háború megkezdését, és hallani sem akar csapatkivonásokról. "A jószándékú emberek véleménye megoszlik az iraki háború helyességéről. Az azonban biztos, hogy nem hagyhatjuk magára Irakot, az ellenkező esetben ugyanis könnyen a terroristák menedékévé válhat" - áll a párt legújabb hivatalos állásfoglalásában.

Melegfront

Hasonlóan problémás lehet a melegházasságok kérdése. A demokrata szavazók negyven százaléka támogatja a melegek követelését. Ez ugyan nem abszolút többség, de egy ilyen méretű kisebbség problémákat okozhat - főleg, hogy Kerry a melegeknek csak a polgári házasságot engedélyező álláspontját a törzsszavazók alig huszonhét százaléka támogatja.

Más kérdésekben azonban nagy az összhang. A párt és a jelölt békés egységben áll ki a legális abortusz és az évi kétszázezer dollárnál többet keresők magasabb adókulcsa mellett. Mindez a demokrata hagyományból is következik, a demokraták szeme előtt még mindig Roosewelt New Dealje, illetve Kennedy és Johnson elnökök Nagy Társadalma, azaz a gazdagoktól elvett javakat igazságosan elosztó, szociális állam képe lebeg.

Csúcsértelmiségiek és iskolázatlanok

Ez leginkább a választok társadalmi és demográfiai összetételéből is fakad. A pártoktól független Pew Research politikai elemzőközpont felmérése szerint a demokratákat választja a választókorú nők harminchat, a férfiak huszonhét százaléka. A párt erősen kisebbségi arculatát jellemzi, hogy az afroamerikaiak hatvannégy százaléka demokrata szavazó. A baloldalinak számító párt kezd generációs alakulattá válni, legjellemzőbb támogatói korcsoportja a hatvanöt éven felüli inaktívok közül kerül ki.

Érdekes megosztottságot mutat az iskolázottság szerinti felosztás: a párt a nyolc általánost végzettek és a posztgraduális diplomások, azaz a csúcsértelmiség körében a legnépszerűbb. A párt hagyományosan a középosztályt képviseli, legtöbb választójuk kétszázezer dollárnál kevesebbet keres évente.

Kerrynek tehát elég szélsőségesen megosztott szavazóbázist kell megszólítania. Előnyére válhat, hogy Bush megbuktatása olyan cél, mely egységet teremthet - a bajok igazából a kormányzásnál kezdődnek.