Elza
-4 °C
4 °C

Bush gőgös, Kerry határozatlan

2004.07.13. 12:32
A gőgös és a határozatlan közötti választás vár az amerikaiakra a novemberi elnökválasztáson. Az elnök és kihívója személyiségjegyeiről készült közvélemény-kutatás a választási versenyhez hasonlóan kiegyenlített végeredménnyel zárult. Bush győzelme ugyanakkor derűlátóbbá tenné az amerikaiakat.
Amilyen kiélezett az amerikai elnökválasztási verseny, könnyen lehet, hogy a jelöltek személyes megítélése lesz a döntő a novemberi választásokon. George W. Bush és demokrata kihívója, John Kerry népszerűségének különbsége hónapok óta a statisztikai hibahatáron belül van, egyik jelöltnek sem sikerült tartós előnyt szereznie. A legutóbbi, a demokrata alelnökjelölt megnevezése után készült közvélemény-kutatások szerint Kerrynek az általában komoly lökést adó döntés sem hozott áttörést, továbbra is Bush enyhe előnyét mutatják a közvélemény-kutatások.

Buta és arrogáns, de szerethető

A végső soron akár kulcsfontosságú karakterjegyekről az Ipsos közvélemény-kutató készített felmérést, az AP megbízásából. A felmérés eredményei alapján sem mondható azonban, hogy bármelyik jelölt előnyt élvezne a másikkal szemben.

A felmérés tanulsága szerint az amerikai választópolgárok Kerryt okosabnak tartják ugyan Bushnál - a válaszadók nyolcvanhárom százaléka szerint az "intelligens" a jó jelző Kerryre, Busht csak hatvankét százalék tartja bölcsnek -, az elnök kihívóját ugyanakkor határozatlanabb politikusnak gondolják. A megkérdezettek alig negyvenöt százaléka gondolja Kerryről, hogy képes határozott döntéseket hozni. Bush esetében ez az arány hatvanhét százalék.

Jól álcázott gazdagság

Bush, amellett, hogy határozott, még kedvelhetőbb is demokrata riválisánál. Az elnököt a választók hatvanhat százaléka tartja kedvesnek, szemben Kerry hatvankét százalékával. Nem áll jól a két elnökjelölt az őszinteség terén. Mindkét politikust az amerikaiak ötvenhárom százaléka tartja becsületesnek. Busht negyvenhat, Kerryt negyven százalék tartja megbízhatatlannak.

Bush agresszív politikája is megtette a hatását imázsára. Az elnök az amerikaiak több mint fele szerint arrogáns, demokrata vetélytársát csak negyvennégy százalék tartják gőgösnek. Meglepő eredmény - és ebben nem kis szerepe lehet a demokrata propagandának -, hogy az amerikaiak kilenc tizede tartja gazdagnak Busht, Kerryt ezzel szemben csak a megkérdezettek nyolcvanöt százaléka. A demokrata jelölt, felesége, Teresa Heinz-Kerry magánvagyonának köszönhetően az Egyesült Államok leggazdagabb elnöke lehetne, ha megnyerné a választást.

Bushsal derűlátóbbak

A kiegyenlített eredményeket a felmérés utolsó kérdése billentette Bush irányába. A megkérdezettek ötven százaléka látná optimistábban Amerika jövőjét Bush győzelme esetén. Kerry sikere ezzel szemben a megkérdezettek negyvennégy százalékát tenné csak derűlátóvá.