Judit
3 °C
7 °C

Terror esetén elmaradhat az amerikai elnökválasztás

2004.07.12. 10:57
Az elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét fontolgatja az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium. A titkosszolgálatok, bár konkrétumokról nem tudnak, támadástól tartanak. Bush kormánya kidolgozná a feltételeket a hatalom folytonosságának biztosítására.
Terrortámadás esetén akár el is halaszthatják az amerikai elnökválasztást - írja a Newsweek. A hetilap értesülései szerint a Tom Ridge vezette nemzetbiztonsági minisztérium komolyan számol azzal a lehetőséggel, hogy az al-Kaida terroristái merényletekkel zavarhatják meg a novemberben esedékes elnökválasztást.

Konkrétumról nem tudnak

A titkosszolgálatok ugyan nem tudnak konkrét terrorista tervekről, de a március 11-i, közel kétszáz halottat követelő madridi merényletek a spanyol választásokat befolyásoló kimenetele és az elfogott "terroristacsevely" alapján arra következtettek, hogy támadás készül. Ridge fel is vette a kapcsolatot az igazságügyi minisztériummal, hogy kidolgozzák a támadásokat követő intézkedéseket.

Hiányzó feltételek

Választás terrortámadás miatti elhalasztására már volt példa az amerikai történelemben. New Yorkban pont a 2001 szeptember 11-i terrortámadás napján tartottak volna időközi választásokat, ezeket azonban a World Trade Center elleni merényletek után lefújták. DeForest B. Soaries, a nemrégiben megalapított amerikai választási bizottság vezetője szerint azonban egy szövetségi választás elhalasztására nem adottak a jogi lehetőségek.

A Bush által kinevezett, két éve még a Republikánus Párt színeiben képviselőségre pályázó Soaries szerint a nemzetbiztonsági minisztériumnak sürgősséggel kezdeményeznie kéne a választások elhalasztása törvényi feltételeinek megteremtését. A Newsweek értesülései szerint Soaries saját hivatalának szánná a jogot a választások elhalasztására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?