Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Terror esetén elmaradhat az amerikai elnökválasztás

2004.07.12. 10:57
Az elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét fontolgatja az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium. A titkosszolgálatok, bár konkrétumokról nem tudnak, támadástól tartanak. Bush kormánya kidolgozná a feltételeket a hatalom folytonosságának biztosítására.
Terrortámadás esetén akár el is halaszthatják az amerikai elnökválasztást - írja a Newsweek. A hetilap értesülései szerint a Tom Ridge vezette nemzetbiztonsági minisztérium komolyan számol azzal a lehetőséggel, hogy az al-Kaida terroristái merényletekkel zavarhatják meg a novemberben esedékes elnökválasztást.

Konkrétumról nem tudnak

A titkosszolgálatok ugyan nem tudnak konkrét terrorista tervekről, de a március 11-i, közel kétszáz halottat követelő madridi merényletek a spanyol választásokat befolyásoló kimenetele és az elfogott "terroristacsevely" alapján arra következtettek, hogy támadás készül. Ridge fel is vette a kapcsolatot az igazságügyi minisztériummal, hogy kidolgozzák a támadásokat követő intézkedéseket.

Hiányzó feltételek

Választás terrortámadás miatti elhalasztására már volt példa az amerikai történelemben. New Yorkban pont a 2001 szeptember 11-i terrortámadás napján tartottak volna időközi választásokat, ezeket azonban a World Trade Center elleni merényletek után lefújták. DeForest B. Soaries, a nemrégiben megalapított amerikai választási bizottság vezetője szerint azonban egy szövetségi választás elhalasztására nem adottak a jogi lehetőségek.

A Bush által kinevezett, két éve még a Republikánus Párt színeiben képviselőségre pályázó Soaries szerint a nemzetbiztonsági minisztériumnak sürgősséggel kezdeményeznie kéne a választások elhalasztása törvényi feltételeinek megteremtését. A Newsweek értesülései szerint Soaries saját hivatalának szánná a jogot a választások elhalasztására.